Ga naar Content

Max (25) uit Oudkarspel wil sterkste man van Nederland worden

Hij eet zo'n 6.500 calorieën op een wedstrijddag en neemt dagelijks een liter kwark voor het slapen gaan. Max Gelder uit Oudkarspel weegt ruim 140 kilo en tilt met gemak jouw auto op. Het 25-jarige 'gebouw', zoals zijn bijnaam luidt, pakte in juli het brons bij de Sterkste Man van Nederland.

Max Gelder wil Sterkste Man van Nederland worden - NH/Frank Veenhof

Op 16-jarige leeftijd stapt Max voor het eerst een sportschool binnen. "Ik was altijd heel smal en slap, dus ik dacht: daar moet verandering in komen."

Hij woog destijds ongeveer zestig kilo, maar daar zijn er inmiddels tachtig bijgekomen. "In aanloop naar een wedstrijd is het wel flink eten hoor, die 6500 calorieën. Veel pasta met gehakt, dat is toch wel de favoriet", vertelt Max. "En dan elke dag vlak voor het slapen gaan nog zo'n bak kwark van een kilo. Daar slaap je lekker op", lacht hij.

De tekst gaat verder onder de foto.

Max Gelder met zijn trainingsmaat Guus Palmer - Foto: Aangeleverd

In de sportschool leert Max zijn trainingsmaat Guus Palmer kennen. "Er hing in onze sportschool een lijst met wie het meeste gewicht kon deadliften en zo hebben we elkaar eigenlijk leren kennen", vertelt Max.

Nu trainen ze al jaren samen en maken ze elkaar sterker. "Max heeft ontzettend veel talent", vertelt Guus. "Alles gaat hem erg makkelijk af." Helaas voor Guus liep hij een blessure op in aanloop naar de Sterkste Man van Nederland. Zelf deelnemen ging niet lukken, dus stond hij zijn compagnon bij als coach.

Olympische Spelen

Beide mannen zijn verliefd op hun sport. Tegenwoordig zien we ook op de Olympische Spelen geregeld nieuwe sporten, maar de mannen denken niet dat hun discipline ooit olympisch zal worden. "Ik denk dat het niet geschikt is", vertelt Guus.

"Bij een olympische sport moeten bijvoorbeeld alle omstandigheden om je te kwalificeren gelijk zijn. Maar het leuke is juist dat elke strong man verschillend is. De ene keer trek je een vliegtuig en de andere keer een vrachtwagen."

Nu Max Gelder op zijn 25e derde is geworden heeft hij maar één doel: volgend jaar eerste worden. "De titel pakken, dat zou het allermooiste zijn dat er is", besluit hij. 

Max Gelder tijdens Sterkste Man van Nederland in Deventer - Foto: Strongman Champions League

De finale van de Sterkste Man van Nederland van afgelopen 7 juli wordt zondag 11 en zondag 18 augustus op RTL 7 uitgezonden vanaf 17.00 uur. De herhaling is op de zaterdagen van 17 en 24 augustus te zien, ook vanaf 17.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]