Ga naar Content

Hoe ernstig is de inbraakgolf in het Gooi? Politie geeft antwoorden

De zomerperiode is bij uitstek het moment voor inbrekers om hun slag te slaan. Met name het Gooi, met haar grote villa's, is dan doelwit. Hoe ernstig is de inbraakgolf dit jaar? Wordt er meer ingebroken dan voorgaande jaren? En wat kan je doen om te voorkomen dat het bij jou gebeurt? De politie geeft antwoord.

Foto: Adobe Stock

Van juni tot en met augustus zijn er over het algemeen een stuk meer inbraken ten opzichte van veel andere maanden. Volgens de politie komt dit door de vakantieperiode. "Helaas zijn inbraken geen nieuw fenomeen rond de zomer: we zien in deze tijd van het jaar dat er vaker wordt ingebroken, doordat veel mensen op vakantie zijn en inbrekers hun slag slaan", zegt een woordvoerder.

Als we naar het Gooi kijken, zijn met name de plaatsen Blaricum, Bussum en Hilversum relatief vaak doelwit van inbraken. Dit jaar waren er van juni tot en met midden augustus 11 inbraken in Blaricum, 12 in Bussum en 23 in Hilversum. 

Vorig jaar waren dat er minder. In Blaricum waren er in dezelfde maanden 4 inbraken en in Bussum 8. In Hilversum waren er toen - net zoals dit jaar - in totaal 23.

Ook in Eemnes waren er dit jaar meer inbraken (3) dan het jaar ervoor (0). In Muiden, Naarden, Laren en Kortenhoef is het aantal vrijwel het zelfde gebleven. In Loosdrecht en Nederhorst den Berg is het zelfs een beetje gedaald. 

Tekst gaat verder.

Inbraakcijfers van 1 juni tot en met 14 augustus

  2023 2024
Blaricum 4 11
Eemnes 0 3
Bussum 8 12
Muiden 0 1
Naarden 3 2
Hilversum 23 23
Laren 3 4
Kortenhoef 1 1
Loosdrecht 2 0
Nederhorst den Berg 3 0

Bron: Politie 

Dadergroep

Al met al is er eigenlijk alleen in Bussum en Blaricum een duidelijkere stijging te zien ten opzichte van voorgaande jaren. De politie denkt dat dit komt door een specifieke dadergroep. "We hebben een vermoedelijke dadergroep in beeld rondom de inbraken in Blaricum en omgeving. Daar zijn we op aan het rechercheren, maar we sluiten niet uit dat deze groep de enige is die actief is", aldus de woordvoerder.

Verder benadrukt de woordvoerder dat er inderdaad sprake is van een stijging, maar dat mensen zich daardoor niet veel meer zorgen hoeven te maken. "Het gaat gelukkig niet om tientallen meer dan vorig jaar. Natuurlijk is elke inbraak er één teveel, want het is voor bewoners ingrijpend om zoiets mee te maken."

Ook zegt  de woordvoerder dat de politie ieder jaar rond de zomer extra oplettend is. "We zijn hier waakzaam op, en vragen buurtbewoners om dat ook te zijn. Zij kennen hun eigen buurt het beste. Dus als je iets niet vertrouwt of iets afwijkends zet, bel dan altijd de politie."

Tips

Maar wat kan je, volgens de politie, het beste doen om te voorkomen dat er bij jou ingebroken wordt? "We adviseren mensen altijd om ramen en deuren goed af te sluiten, ook als je maar eventjes weg bent. Zorg ervoor dat het huis een bewoonde indruk maakt, zodat het lijkt alsof iemand aanwezig is."

Ook is het verstandig om een lampje aan te laten en kostbare spullen niet in het zicht te leggen. "Verder kan je beter niet op openbare social media-kanalen delen dat je niet thuis bent. Zorg er ook voor dat er geen ladders, vuilcontainers of fietsen bij de woning staan; inbrekers kunnen hiermee naar binnen klimmen. En het allerbelangrijkste: bel altijd 112 bij een verdachte situatie."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]