Ga naar Content

Azc in oud belastingkantoor pas dit najaar klaar voor asielzoekers

Niet al aan het einde van de zomer, maar pas dit najaar zullen de eerste asielzoekers 'inhuizen' in het voormalige belastingkantoor in Alkmaar. Dat bevestigt het COA aan NH. "De vergunning voor de verbouwing is aangevraagd, waarschijnlijk in september kunnen we aan de slag."

Belastingkantoor Robonsbosweg Alkmaar - Foto: NH Media/ Anne Klijnstra

In het pand aan de Robonsbosweg is straks plek voor 150 asielzoekers. Eerder werd gehoopt dat zij aan het einde van de zomer hun intrek konden nemen. "Het vergunningstraject is nog niet doorlopen, dus die planning is niet realistisch", licht Heleen Slob van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toe.

In juli is de overeenkomst tussen de gemeente en het COA ondertekend voor het gebruik van een deel van het pand als opvanglocatie tot medio 2031. Daarna is gelijk de bouwvergunning aangevraagd. "Wij verwachten dat die vergunning in september kan worden verleend", bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Tekst gaat verder onder kader.

Azc Robonsbosweg

Er is straks plek voor 150 asielzoekers aan de Robonsbosweg. Het belastingkantoor, bestaande uit meerdere delen, is door de gemeente gekocht en gaat op termijn ook woonruimte bieden aan 300 Alkmaarse statushouders en spoedzoekers.

Tussen 2016 en 2019 was het kantoorpand ook al een azc. Vanwege het nijpende tekort aan opvangplekken voor asielzoekers kwam de locatie in 2021 weer in beeld. Er is veel te doen geweest over de her-ingebruikname; er sneuvelden meerdere coalities over de kwestie.

Als die vergunning er is, kan het COA aan de slag met het verbouwen en inrichten van het azc. "We zitten nog altijd omhoog qua plekken, dus we hopen de mensen zo snel mogelijk te kunnen inhuizen", vertelt Heleen Slob van het COA. "We verwachten dus ergens in het najaar dat dat hier lukt."

Op dit moment worden de technische installaties, zoals liften, verwarming en elektra, nagekeken. "Wat er dan nog verbouwd moet worden is nog niet duidelijk. We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de brandveiligheid op orde is, dat er voldoende badkamers en woonunits zijn."

Dependance

"Daarna worden alle vertrekken ingericht. Je moet daarbij denken aan de basisbehoeften: (stapel)bedden, tafels, stoelen, gordijnen. Het wordt eenvoudig, maar goed bewoonbaar met units voor vier tot zes mensen."

De Alkmaarse opvanglocatie wordt onderdeel van het grote azc in Heerhugowaard. Daar worden sinds 2015 zo'n 600 vluchtelingen opgevangen in de voormalige gevangenis Westlinge. "Het wordt een soort dependance. In Heerhugowaard zitten alle denkbare faciliteiten, zoals een IND-loket en medische dienst. Om kosten te besparen zullen die niet ook allemaal in Alkmaar komen."

In het najaar worden omwonenden uitgenodigd om zelf de Alkmaarse opvang te bekijken.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]