Ga naar Content

Geflopte attractie Floriworld in Aalsmeer wordt beursgebouw voor sierteeltsector

Het geflopte virtuele-bloemenmuseum Floriworld in Aalsmeer wordt omgetoverd in een beursgebouw waar bedrijven uit de sierteeltsector hun producten aan de man kunnen brengen. Echte bloemen zul je er niet vinden, maar kunstbloemen en accessoires (home deco) voor de inrichting van huis en tuin des te meer.

Impressie van interieur Floriworld Trade and Event Center - Foto: Nes Vastgoed

Dat vertelt een woordvoerder van de nieuwe eigenaar Nes Vastgoed aan NH. Later dit jaar opent het beursgebouw de deuren, maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. "We zijn nu druk aan het verbouwen." 

Nes Vastgoed hoopt een breed scala 'vooraanstaande partijen' te verleiden hun producten daar in de spreekwoordelijke etalage te zetten. De beurs is uitsluitend bedoeld voor bedrijven, die er inspiratie kunnen opdoen voor hun assortiment en direct kunnen inslaan. "Niet met een winkelmandje, maar met je telefoon", legt de woordvoerder uit dat bestelde producten direct vanuit het magazijn worden geleverd. 

Instagram-vriendelijk beleefcentrum

Het gebouw naast veiling Royal Flora Holland werd tijdens de coronapandemie geopend als Instagram-vriendelijk beleefcentrum voor de bloemen- en plantensector. De virtuele tegenhanger van de Keukenhof, die jaarrond in bloei zou staan, kostte destijds 29 miljoen euro. Een groot deel daarvan werd door veiling Royal Flora Holland zelf opgehoest, de rest door kleinere bedrijven in de sierteeltbranche.

Lees verder onder de video, waarin toenmalig directeur Rick Pesik Floriworld een 'hele mooie mix van de Keukenhof en de Efteling' noemt.

Sierteeltattractie opent digitaal - NH Nieuws

De verwachting was dat het geld dankzij honderdduizenden bezoekers snel zou zijn terugverdiend, maar dat bleek een misrekening. Door de coronacrisis - toen reizen vrijwel onmogelijk was - kwamen de verwachte Aziaten niet opdagen. En daarna kwamen veel Amerikanen niet opdagen omdat zij vanwege de oorlog in Oekraïne liever niet naar Europa reisden, redeneerde de directie.

Twee jaar na de opening sloot de experience alweer de deuren. Over die eerste twee jaar was een miljoenenverlies geleden en Royal Flora Holland boekte door de flop voor het eerst in tijden rode cijfers. De directie ging nog wel op zoek naar mogelijkheden om er een levensvatbare attractie van te maken, maar die hoop bleek ijdel.

Enige beursgebouw in de branche

Inmiddels is het pand verkocht aan Nes Vastgoed, dat voor de ontwikkeling samenwerkt met 'een partner uit de sierteeltsector'. "Floriworld richtte zich op toeristen, wij richten ons op de b2b-markt", vertelt de woordvoerder waarom het beursgebouw wél een succes wordt. "Het is het enige beursgebouw in deze branche", voegt hij daaraan toe, "en een mooi levend gebouw."

Bekijk hieronder welke metamorforse de gevel van het pand ondergaat. Lees verder onder de afbeelding.

De naam Floriworld blijft behouden, al voegt Nes daar wel 'Trade and Event Center' aan toe. Behalve ruimtes en stands voor exposanten biedt het gebouw ook ruimte aan diverse horecagelegenheden, kantoorruimtes en een evenementenruimte voor grote groepen.

Benieuwd hoe het interieur van het nieuwe beursgebouw er uit komt te zien? Op de website van de ontwikkelaar vind je een impressie.

In 2022 nam NH de Amstelland-aflevering van de zomerserie Ziel van de Regio  op in Floriworld. Kijk de aflevering hier terug. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]