Ga naar Content

In 15 dagen is de hele Noord-Hollandse kust schoongeprikt

Honderden vrijwilligers, gewapend met prikstokken, hebben de afgelopen 15 dagen de hele Noord-Hollandse kust gepoetst. Visnetten, flesjes, zakken chips en heel veel sigarettenpeuken worden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van de stranden gehaald. 

Vrijwilligers verzamelen zich bij het strand van Zandvoort - Foto: Floris Spaans

Dat gebeurt niet alleen om ervoor te zorgen dat de boel schoner wordt, maar het gaat ook om een stukje bewustwording. "De afgelopen tien jaar zien we dat we steeds minder afval van het strand halen, maar het is nog altijd veel te veel. We vinden zo'n 280 stukjes afval per 100 meter strand", laat organisator Sebastiaan Verkade via NH Radio weten. 

Wat er geraapt wordt, verschilt per strand. Tijdens deze tocht is het vaak mooi weer geweest, waardoor er ook veel 'consumentenafval' ligt. Tako Popma coördineert de tour: "De strandgast is wel de boosdoener. Op drukke stranddagen zien we dat er meer afval ligt dan normaal. Dat kan doordat het door de wind is meegenomen, maar ook veel mensen laten hun troep achter."

Tekst gaat door onder de foto. 

Zwerfafval op het strand - Foto: NH Media

Op rustigere stranden wordt een ander soort afval aangetroffen. Popma laat weten dat het dan veelal gaat om afval dat afkomstig is van zeevaart. Visnetten bijvoorbeeld. Maar hier vinden vrijwilligers ook afval dat voor langere tijd in zee is geweest. Dat is verbrokkeld plastic, en een stuk lastiger om schoon te maken. Dit plastic komt ook vaak in de voedselketen terecht, waardoor dieren overlijden. 

Jaarlijks wordt de hele Nederlandse kust schoongemaakt. Donderdag was het de laatste dag. In totaal is er 5103 kilo aan afval en 70181 sigarettenpeuken geprikt.

Lees ook