Ga naar Content

Vernieuwde Oude Haagsebrug later deze maand open voor bussen en fietsers

Lange tijd moesten bussen en fietsers omrijden, maar eind deze maand kunnen ze weer gebruik maken van de Oude Haagse Brug om de Ringvaart over te steken. De brug was 90 jaar oud en in zo'n slechte staat dat 'ie moest worden vervangen. Deze weken worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd.

Vernieuwde Oude Haagsebrug - Foto: Projectteam Vervangen Oude Haagsebrug

De officiële opening van de brug die Badhoevedorp met Amsterdam verbindt, staat gepland voor de derde week van september. Toch gaat de brug in de weken daarvoor al stapsgewijs open voor verkeer, meldt de provincie op haar Facebook-pagina.

Om te beginnen mogen bussen er vanaf volgende week weer overheen. Vanaf vrijdag 23 augustus worden de vervallen haltes weer in gebruik genomen en kunnen de bussen van Connexxion en GVB er weer overheen.

Ook verkeer naar en van golfclub The International kan er vanaf die dag weer overheen. Vanwege de vervanging van de brug was de club tijdelijk bereikbaar via een omleiding door Haarlemmermeer, maar die komt eind volgende week dus te vervallen. 

Fietsers en voetgangers

Een week later kunnen ook voetgangers en fietsers weer over de brug. Aannemer BAM werkt momenteel nog aan het fietspad op de brug, maar die werkzaamheden zijn naar verwachting op 31 augustus afgerond. De tijdelijke pontonbrug in de Ringvaart zal daarna worden afgebroken. 

Automobilisten zijn als vanouds niet welkom op de brug, al worden er uitzondering gemaakt voor hulpdiensten en mensen die bij de golfclub moeten zijn. 

Van één bus per keer naar twee bussen tegelijk

De Oude Haagsebrug is een van de belangrijkste schakels voor bussen tussen Amsterdam en Haarlemmermeer/Schiphol. Voorheen kon er maar één bus per keer over de brug en stond er geregeld een bus op een andere bus te wachten. Op de nieuwe, bredere brug zijn twee weghelften beschikbaar, zodat bussen in tegengestelde richting tegelijk over de brug kunnen zonder elkaar in de weg te zitten. Voor reizigers is de winst met hooguit een paar minuten minimaal. 

In de week daarvoor gaat de Nieuwemeerdijk, aan de Haarlemmermeerse kant van de Ringvaart ter hoogte van de brug nog wel twee dagen dicht. Van maandag 26 augustus 7.00 uur tot dinsdag 27 augustus 16.00 uur is de dijk daar afgesloten, en worden automobilisten, fietsers en voetgangers omgeleid. 

Op 20 september wordt de brug officieel heropend. Dat gebeurt om 17.00 uur. Van 16.45 uur tot 18.30 uur is iedereen welkom voor een drankje en een hapje uit een van de opgetrommelde foodtrucks. Aanmelden via info@oudehaagsebrug is gewenst. 

Explosieven uit WOII

In aanloop naar de sloop werd tijdens dregwerkzaamheden rond de brug veel munitie, een antitankmijn en een vuurwapen gevonden. Een deel van de explosieve voorwerpen werd ter plaatse door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgehaald.

Andere explosieven werden aangetroffen op het slibdepot in Mijdrecht, dat uit voorzorg de deuren sloot en de munitie op het terrein gecontroleerd tot ontploffing bracht.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]