Ga naar Content

Bouwketen aan Zaanse kade waar vluchtelingenboten komen beklad

Een bouwketen en een transformatorhuisje aan de Gerrit Bolkade in Zaandam is deze week beklad met de leuzen 'AZC weg ermee' en 'Geen AZC'. Het is opmerkelijk dat dit nu gebeurt, want de gemeente Zaanstad en het COA hebben ruim een jaar geleden al bekendgemaakt dat hier een opvangplek zou worden gecreëerd voor duizenden vluchtelingen.

Foto: NH Media

Het zijn twee grote boten die in het industriegebied komen: de Bibby Renaissance en de Bibby Progress. De schepen in Zaandam moeten het aanmeldcentrum Ter Apel ontlasten.

In eerste instantie zouden de drijvende opvanglocaties eind vorig jaar al in gebruik worden genomen, maar de komst van de twee pontons werd steeds uitgesteld. Nu heeft de gemeente Zaandam geregeld dat de twee drijvende opvanglocaties alvast aan de Gerrit Bolkade 'onder voorwaarden' in gebruik mogen worden genomen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat de eerste ponton eind augustus of begin september naar Zaandam kan worden overgebracht 'en snel daarna' de tweede. Het COA is de afgelopen maanden druk geweest met het verbouwen van de schepen. Er zijn o.a. keukens geplaatst zodat de bewoners zelf hun maaltijden kunnen bereiden en er zijn brandveiligheidsmaatregelen getroffen. De verbouwing is in mei door het COA afgerond.

Foto: NH Media

Verlaten gebied

De plek waar de boten komen is op een industrieterrein. De gemeente Zaanstad liet vorig jaar al weten dat er daarom veel werk te verzetten is om op en rondom de haven voorzieningen te creëren, waaronder pontons, fietsenstallingen en een voetpad, "zodat bewoners veilig lopend en fietsend naar het centrum kunnen". De gemeente Zaanstad laat weten dat er al verschillende werkzaamheden zijn verricht. Zoals de riool- en stroomvoorzieningen.

Op de boten worden straks asielzoekers en eventueel statushouders opgevangen (geen Oekraïense vluchtelingen). De exacte samenstelling van de groep wordt pas bekend op het moment dat zij er zijn. Het kunnen mensen zijn die net in Nederland zijn aangekomen of mensen die zijn overgeplaatst van een sluitende COA-locatie elders.

Er zullen net als in de Achtersluispolder geen minderjarige kinderen worden opgevangen, alleen volwassenen. Dit kunnen alleenreizende mannen of vrouwen zijn, of
stellen zonder/met kinderen boven de 18 jaar.

Lees ook