Ga naar Content

Zandvoortse boa's krijgen na lang wachten een wapenstok: "Blij dat het zover is"

Zandvoortse boa's krijgen per direct een wapenstok. De gemeente moest lang wachten op een akkoord vanuit Den Haag, maar het sein staat nu op groen.

Boa's - Foto: NH Media

"We hebben eindelijk, met de nadruk op eindelijk, toestemming om onze boa's met wapenstokken uit te rusten", vertelt burgemeester David Moolenburgh. "Twee jaar nadat we met een proef hebben meegedaan. We hebben lang gewacht en ik ben blij dat het nu zover is."

Haagse bureaucratie

Zandvoort deed vanaf februari 2021 mee aan een proef van ruim een jaar om een deel van de boa's uit te rusten met een korte wapenstok. "De proef was heel succesvol. Het bleek een goed middel voor handhavers. Maar door de Haagse bureaucratie, waarbij heel veel instanties er iets van moesten vinden, heeft het heel lang geduurd. Vorig jaar was voormalig minister Yesilgöz hier en beloofde het nog snel te regelen", sneert Moolenburgh.

Handhavers voelen zich veiliger door het dragen van een wapenstok. "Ze vinden dit heel fijn. Een 21-jarige boa die tussen 100.000 bezoekers rondloopt vertelde me dat mensen op een andere manier naar hem kijken als hij een wapenstok draagt." 

Wapenstok in proefperiode drie keer getrokken

"Tijdens de proef zijn de wapenstokken in Zandvoort niet vaak gebruikt. De boa's voelden wel dat een wapenstok net het verschil kan maken als zich een grimmige situatie voordoet met misdragende bezoekers", legt Moolenburgh uit. De wapenstok is tijdens de proefperiode in drie gevallen gebruikt.

Lees verder na de foto.

Foto: NH Media

Ook in Haarlem zijn de handhavers onlangs uitgerust met een korte wapenstok. Daar gaat het om een proef van twee jaar. Burgemeester Wienen was er altijd een voorstander van, maar de raad hield het af. De vrees was dat het juist meer geweld zou uitlokken.

Drukke stranddagen

Zandvoortse handhavers dragen de korte wapenstokken vooral op drukke zomerse stranddagen. Dan kan er namelijk sprake zijn van relatief meer overlast. "Tijdens de Formule 1 verwacht ik niet dat het nodig is, aangezien het publiek zich dan over het algemeen netjes gedraagt", besluit de Zandvoortse burgemeester.

Uit de proef bleek overigens wel dat een aanzienlijk deel van de Zandvoortse boa's de trainingstijd voor het gebruik van de wapenstok (4 tot 8 uur) als matig heeft ervaren.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]