Ga naar Content

Komt er na 16 jaar eindelijk duidelijkheid over dood Mariska Mast?

Wat in de zomer van 2008 begon als een droomreis werd abrupt een nachtmerrie voor de familie Mast uit Hoorn. Mariska Mast, een 23-jarige lerares uit Hoorn, overleed plotseling tijdens haar reis door Midden-Amerika. De familie hoopt met behulp van de Peter R. De Vries Foundation eindelijk antwoorden te krijgen. Was het moord of een noodlottig ongeluk?

Foto: Peter R. de Vries Foundation - Case not Closed.

"Het is verschrikkelijk als het zo lang stil blijft in de zaak", vertelt Bibi Bookholt, de beste vriendin van Mariska. "Maar nu er iets lijkt te gebeuren, is dat ook zenuwslopend." 

Bibi en Mariska ontmoetten elkaar in het eerste jaar van de pabo in Alkmaar. Vanaf dat moment waren ze al snel onafscheidelijk. Ze deelden dezelfde soort humor en hadden vaak de slappe lach om de kleinste dingen, terwijl anderen er niets van begrepen. 

"We leken gewoon ontzettend op elkaar, met één groot verschil. Zij hield erg van reizen. En ik niet."

Wat is er gebeurd met Mariska?

Op de avond van 21 augustus ontmoette Mariska de Australische duikinstructeur Dan Ross in een lokale bar tijdens een reis in Honduras. Na een gezellige avond besloot ze met hem mee naar huis te gaan. Wat er die nacht precies gebeurde, blijft een raadsel. Volgens Ross viel Mariska in de badkamer, maar de verwondingen die zij opliep waren ernstig: een bloeduitstorting rond haar linkeroog, een kapotte tand, een gescheurde lip en een schedelbreuk. Onderweg naar het ziekenhuis overleed Mariska. Dan en zijn huisgenoot Jisoo Han lieten haar lichaam achter en vertrokken.

In Mariska's bloed werden sporen van drugs aangetroffen, volgens haar familie gebruikte ze geen drugs. Na haar dood werd Dan Ross gearresteerd, maar vrijgelaten in afwachting van de autopsieresultaten. Hij vluchtte naar Australië en hoewel Peter R. de Vries hem daar opspoorde, weigerde het land hem uit te leveren aan Honduras. Jisoo Han, de medebewoonster, werd ook verdacht maar uiteindelijk in 2010 vrijgesproken.

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De zaak kreeg in 2011 opnieuw aandacht toen Mariska's lichaam werd opgegraven voor een tweede sectie. De conclusie was verontrustend: de verwondingen konden niet door een simpele val veroorzaakt zijn, maar wezen op geweld van buitenaf. Toch blijft het mysterie rond de dood van Mariska onopgelost. Zestien jaar later worstelt de familie nog steeds met de pijn van het gemis en de onzekerheid.

Voorzichtig

"Waar blijft onze gerechtigheid?", zegt Bibi. Die vraag vreet al zestien jaar aan de nabestaanden van Mariska. Het leidde ertoe dat de vader van Mariska in 2016 een eigen onderzoek startte en een reconstructie maakte van de laatste momenten van het leven van zijn dochter. Daaruit concludeert hij dat een klap met een barkruk haar fataal is geworden. En dat er mogelijk een derde, nog onbekende, persoon in het appartement aanwezig was. Maar uiteindelijk weet niemand zeker wat er precies gebeurd is. "Dat is onverdraaglijk", zegt Bibi. 

Tot die tijd blijft Bibi elke dag met haar gedachten bij Mariska. Wanneer ze behoefte heeft aan troost en de mooie momenten wil herbeleven, zet ze hun favoriete nummer van Elvis Crespo op: Suavemente, het Spaanse woord voor 'voorzichtig'.

Dankzij de hulp van de Peter R. De Vries foundation is het contact tussen de Nederlandse politie en de nabestaanden hersteld. De politie is de afgelopen periode opnieuw in de zaak gedoken. De nabestaanden zijn uitgenodigd voor een gesprek in het najaar, laat Bibi weten. Dan hoopt ze op meer openheid. "Want het kan niet zo zijn dat we dit gesprek over tien jaar weer moeten voeren."

"Als de dader uiteindelijk gepakt wordt, is geen enkele straf genoeg", benadrukt Bibi. "Maar dan kunnen we wel aan Mariska laten zien dat we nooit hebben opgegeven."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.