Ga naar Content

Alle Dirken zijn vandaag welkom bij Dirkendag en jezelf voorstellen is niet nodig

Dirk, Dirk-Jan of Dirkje: ze zijn vandaag allemaal welkom bij Dirkendag in Den Oever. Dit jaar is het alweer de 41e editie van deze bijzondere dag en het is populairder dan ooit. Dirken uit heel het land komen op Dirkendag af.

Foto: Dirkendag

Het is de zaterdag voor de Flora & Visserijdagen in Den Oever en dat betekent dat alle Dirken uit het land zich verzamelen voor Dirkendag. Het idee ontstond in 1984, toen vijf Dirken in het café naast elkaar zaten en daarom bedachten om een Dirkendag te organiseren.

De eerste editie kwamen er 19 Dirken op af, maar inmiddels staat café Tante Pietje elk jaar vol met Dirken op Dirkendag. "Vorig jaar waren er 83 Dirken en dat was echt heel veel", vertelt Dirk de Oude.

Breda

Hoewel er nog wel een aantal Dirken op Wieringen rondloopt, zijn er ook veel Dirken buiten de Noordkop die op Dirkendag afkomen. "De verste kwam uit Breda, maar ook Hilversum. En er was vorig jaar ook een vrouw uit Hardinxveld-Giessendam, Dirkje, die was als verrassing door haar vriend naar Dirkendag gebracht."

Maar wat maakt Dirkendag, waar officieel niet eens een organisatie en programma voor is, dan zo speciaal? "Het gaat eigenlijk nergens over", lacht Dirk. "Het is simpel en het slaat nergens op, maar ik denk dat de eenvoud het succes is."

"Vorig jaar was iemand z'n paspoort vergeten, maar die komt er dan echt niet in"

Dirk de Oude

Dirken kunnen namelijk rekenen op een gezellige middag met een biertje, wat hapjes, een groepsfoto en een speciaal shirt, dat elk jaar wordt ontworpen voor Dirkendag. "Dit jaar is het shirt geel en staat er 'Dirken hebben de toekomst'."

Legitimeren

Het enige serieuze moment bij Dirkendag gebeurt bij binnenkomst. Want alleen échte Dirken zijn welkom. "Iedereen moet zich legitimeren. Het café is enkel toegankelijk voor Dirken. Vorig jaar was iemand z'n paspoort vergeten, maar die komt er dus echt niet in. Je komt maar terug als je een echte Dirk bent. Het is wel een streng deurbeleid", zegt Dirk met een lach.

Maar iedereen die Dirk, Dirk-Jan, Jan-Dirk, Dirkje heet of iets wat daar op lijkt, is welkom vanmiddag van 16 uur tot 20 uur bij café Tante Pietje in Den Oever. En neem dus je identiteitsbewijs mee, want anders laten ze je er niet in.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]