Ga naar Content

Postduiven de weg kwijt: hoogseizoen bij Vogelhospitaal Naarden

Het is hoogseizoen in de postduivensport, maar niet elke postduif weet de weg naar het juiste thuisadres terug te vinden. Verzwakt en verdwaald belanden veel jonge postduiven, die dit jaar voor het eerst zijn losgelaten, bij het Vogelhospitaal in Naarden. 

Verzwakte en verdwaalde postduiven in de vogelopvang - NH Nieuws

Met de postduivensport valt veel geld te verdienen. Dat werd wel duidelijk toen in 2020 een Belgische postduif voor 1,6 miljoen euro over de plank ging. Een recordbedrag, want niet eerder werd er zoveel geld neergelegd voor een postduif.

Maar om een topduif te worden, moet het dier trainen. Elk jaar worden er daarom jonge duiven uitgezet die voor het eerst hun weg naar huis moeten zien te vinden.

Piekseizoen

In veel gevallen gaat dat goed, maar niet altijd. Door roofvogels of veranderende weersomstandigheden bijvoorbeeld kunnen de jonge duiven verdwaald raken.

In ’t Gooi belanden de verdwaalde duiven dan veelal in het Vogelhospitaal in Naarden. Daar krijgen ze in deze periode, als de wedstrijden in de duivensport tussen april en september een piek beleven, zo’n beetje elke dag duivenpost.

"Soms heb je een dagje niks, maar woensdag hadden we weer vier nieuwe postduiven," zegt Lisa van der Staaij, dierenverzorger van Vogelhospitaal Naarden. "Het is nu echt de piek van de jonge duiven van dit jaar, die voor het eerst vliegen, die we dan krijgen."

Intensieve zorg

De ene duif kan snel weer op doortocht naar huis, maar de ander moet een paar dagen in het vogelziekenhuis overnachten. "Sommigen zijn dusdanig verzwakt dat ze intensieve hulp nodig hebben", vertelt Lisa.

Tekst gaat door onder de foto.

Hoogseizoen voor postduiven in het Vogelhospitaal in Naarden - Foto: NH Media

De vogels worden dan bewust binnen in kooien gehouden, zodat ze zich niet gaan oriënteren op de omgeving van de opvang. Anders vliegen de duiven namelijk bij het uitzetten steeds weer terug naar de opvang.

Retour afzender

In het Vogelhospitaal helpen ze de postduiven weer op kracht te komen, zodat ze snel weer 'retour afzender' kunnen.

Soms is dat lastig als een duif bijvoorbeeld uit het buitenland komt. "De vluchten zijn behoorlijk ver en ook buitenlandse duiven vinden soms hun weg naar ons. We hebben een keer een Franse duif gehad en een uit Schotland, maar we krijgen wat regelmatiger Belgische duiven en we hebben ook een keer een Duitse duif gehad."

Zelf duivenpost ontvangen?

Als je zelf een verdwaalde postduif vindt, kijk dan eerst of er iets mis is met het dier. Als dat zo is, kun je de dierenambulance bellen of het dier zelf naar de vogelopvang brengen. Geef de duif wat water, maar wees voorzichtig met eten. Als je de dieren eten geeft, dan blijven ze veelal hangen rond je huis en kom je niet zo snel meer van de duiven af.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]