Ga naar Content

Waarom heet deze boom Jan?

'Hallo, ik heet Jan', staat er op het bordje op een van de bomen langs de IJmuidense Parkweg. Niemand weet waarom op deze boom een bordje geschroefd is, ook fietsers die de boom langs het kanaal dagelijks passeren hebben geen idee wat de achtergrond is van de mysterieuze mededeling. Sterker nog, bijna niemand heeft het bordje ooit gezien.

Mysterieus bordje op boom langs kanaal: 'hallo, ik heet Jan' - NH Nieuws

Het is een keurig bordje dat met zorg op de eikenboom langs het kanaal geschroefd is. Er zijn zelfs veiligheidsschroeven gebruikt om te voorkomen dat het bordje er met een gewone kruiskopschroevendraaier in een handomdraai van afgesloopt kan worden. Keurig horizontaal op een hoogte die het gebruik van een ladder doet vermoeden is de tekst goed te zien: 'Hallo, ik heet Jan'. Verder geen uitleg of verwijzing naar meer informatie.

Gemeente

Het is ook het enige bordje dat op de bomen langs het kanaal te vinden is. Waarom deze boom is uitverkoren is niet duidelijk. Of hadden de andere bomen ook een naam, Joke, Gert of Bas en zijn die bordjes inmiddels wel verdwenen, we weten het niet. NH heeft de vraag natuurlijk neergelegd bij de afdeling communicatie van de gemeente Velsen. Daar kennen ze het bordje wel, maar weten ze ook niet het er gekomen is. 

"We raden het af om bordjes op bomen te schroeven, ze beschadigen. Maar Jan laten we zitten, die is eraan gewend"

afdeling communicatie gemeente Velsen

Een woordvoerder van de gemeente Velsen laat in een schriftelijke reactie weten: "De bomen in Velsen zijn naamloos, maar in november 2023 kwamen we erachter dat één van hen inderdaad Jan heet. Wie deze mooie naam heeft bedacht, is ons onbekend. We waarderen de creatieve uitspatting, maar raden het wel af bordjes zelfstandig te schroeven aan de bomen, omdat ze beschadigen. Jan was al gewend aan zijn naam. Daarom gunnen we Jan zijn naambordje."

Passanten

Er komen niet veel mensen langs op het moment dat NH op zoek is naar het verhaal achter het bordje. De enkele fietser die bereid is te stoppen om onze verslaggever te woord te staan is in de meeste gevallen verrast en verbaasd.

"Jan, ik vind het best een stoere naam voor deze stoere boom"

Passerende fietser, Parkweg IJmuiden

Alleen een wandelaar die de bomen passeert, zegt het bord te kennen. "Ik heb me er in het begin wel over verbaasd, maar je went eraan." De achtergrond van het merkwaardige bordje kan hem inmiddels ook niet meer schelen.

Mocht u weten hoe het zit met dat vreemde bordje, dan wordt een mailbericht naar de redactie op onderstaand adres op prijs gesteld. 

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]