Ga naar Content

Verdronken schaap op Geniedijk wakkert discussie over aanlijnplicht en losloopgebied aan

Een schaap op de Hoofddorpse Geniedijk is gisteren door toedoen van een hond in het water beland en verdronken. Het is zoveelste incident in het gebied waarbij een schaap het niet overleeft. Dat roept de vraag oproept of er in het naastgelegen gebied een aanlijnplicht voor honden moet komen. 

Schapen op de Geniedijk - Foto: NH

Het gaat om een schaap van schapenhouder Jeroen de Kuijer, die een deel van de Geniedijk pacht en daar schapen laat grazen. Het gebeurde rond 11.30 uur op het stuk dijk tussen de IJweg en de Weg om de Noord (N201). De dijk wordt aan weerszijden begrensd door een sloot. Aan de ene kant ligt een woonwijk, aan de andere kant park Buitenschot, waar honden los mogen en ook de betrokken hond werd uitgelaten.

De Kuijer is geen getuige geweest van het incident, maar kwam snel ter plaatse nadat hij over de verdrinkingsdood van zijn schaap had gehoord. "De eigenaresse heeft alle verantwoordelijkheid genomen", vertelt hij. "Ze heeft het schaap uit de sloot gehaald en op me gewacht. We hebben het onderling geregeld, ze heeft direct de schade betaald." 

"Een losloopgebied is noodzakelijk, maar het moet wel voor iedereen veilig zijn"

Hondeneigenaar

Het incident wordt bevestigd door de politie, maar omdat de schapenhouder en de hondeneigenaar het onderling hebben opgelost 'is het geen politiezaak meer'. Wel roept het volgens beide partijen de vraag op of er maatregelen moeten worden genomen. Het is namelijk niet de eerste keer dat schapen van De Kuijer door honden de dood worden ingejaagd. 

Soms verdrinken ze, soms worden ze (dood)gebeten. "Dat gebeurt één of twee keer per jaar", vertelt de schapenhouder. Soms gaat het om honden op de Geniedijk, waar officieel een aanlijnplicht geldt, maar die niet door iedereen wordt nageleefd. Soms gaat het - zoals gisteren - om honden die loslopen in het gebied ernaast en via de sloot bij de schapen komen. 

Lees ook

"De hond is het water ingegaan omdat hij dat leuk vindt, niet omdat er schapen staan", zegt de hondeneigenaar tegen NH. Ze blijft liever anoniem, maar vertelt graag haar kant van het verhaal. "Het is een jonge hond die heel speels is en moet hebben gedacht: daar staat iets waarmee ik kan spelen. Het schaap is toen waarschijnlijk geschrokken en in het water gevallen."

Ze is aangedaan door het incident, en noemt het een 'zeer trieste gebeurtenis'. "Het zou fijn zijn als de gemeente hier iets aan zou doen. Want door dit losloopgebied loopt ook een fietspad waar honden zomaar kunnen oversteken, en dan is het leed voor een fietser niet te overzien. Een losloopgebied is noodzakelijk, maar het moet wel voor iedereen veilig zijn." 

Schapenhouder de Kuijer vindt dat de gemeente zou moeten nadenken over een aanlijnplicht in park Buitenschot. "Op plekken waar er een paar honderd meter tussen de schapen en de honden zit, kan het geen kwaad. Maar hier zit er maar twintig meter tussen." 

De gemeente Haarlemmermeer laat weten dat Park Buitenschot onder de verantwoordelijkheid van Recreatieschap Spaarnwoude valt. Een woordvoerder stelt dat de groenstrook tussen de sloot en het park officieel niet onder het recreatieschap valt, maar benadrukt de zorgen zeer serieus te nemen. "We gaan in overleg met de betrokken partijen."  

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]