Ga naar Content

Alkmaarse brandweer druk door meerdere brandmeldingen, politie onderzoekt verband

De politie heeft gisteravond meerdere andere meldingen gehad over mogelijke brandstichting in Alkmaar. Twee minderjarige verdachten werden die avond aangehouden. De politie onderzoekt of het duo een rol heeft gespeeld bij de grote brand in winkel Kik aan de Europaboulevard, maar ook bij kleine branden elders in de stad.

De McDonald's in het centrum was volgens Streekstad Centraal de eerste locatie waar brand werd gesticht. Het vuur ontstond in een van de toiletten. Tijdig ingrijpen kon daar erger voorkomen. Iets voor 18.00 uur werd ook een brandmelding gedaan door Vue, een bioscoop aan de Pettemerstraat in het centrum van Alkmaar. 

Een paar minuten later werd vanuit sportwinkel Decathlon aan de Noorderkade, niet ver van de bioscoop, ook de brandweer gebeld. Na een nacontrole keerden de hulpdiensten weer terug naar de kazerne.

Later op de avond ging het bij winkel Kik aan de Europaboulevard wel goed mis. Daar brak rond 19.30 uur een grote brand uit. Het pand en een naastgelegen pand heeft veel schade opgelopen.

Rook

Meerdere omliggende winkels zijn vandaag dicht of gedeeltelijk gesloten. De brand is in de omgeving van het winkelcentrum het gesprek van de dag. Daarnaast zijn ook veel sporen van de brand, het bluswater en de sloopwerkzaamheden te zien.

Een verslaggever ter plaatse laat weten dat de geur onmiskenbaar is. "Je ruikt de rook nog goed." Verder is de winkel afgezet met hekken. Een deel van de hekken is afgeschermd met een zwart zeil.

Aanhoudingen

De politie heeft in de loop van de avond twee tieners aangehouden. De jonge vrouwen zijn opgepakt nadat er een signalement via Burgernet werd verspreid. De melding werd verspreid na het incident aan de Noorderkade.

Na het ontstaan van de winkelbrand werd nog een Burgernetmelding uitgezet, toen hetzelfde signalement. Dat leidde tot de aanhouding van twee minderjarige meisjes. 

Dronebeeld van de brand - Foto: Chiel van de Geer

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]