Ga naar Content

Verdachte tieners probeerden ook brand te stichten in Alkmaarse bibliotheek

De meisjes van 12 en 14 die zijn opgepakt voor een serie branden in Alkmaar hadden het ook gemunt op twee bibliotheken in de stad. Ze hebben in de vestiging in het centrum zeer vermoedelijk een rieten hoed in de fik gestoken. 

Foto: Frank Veenhof / NH Media

De politie bevestigt tegenover NH dat de meisjes van 12 en 14 jaar worden verdacht van brandstichting in de bibliotheek aan de Gasthuisstraat in Alkmaar afgelopen vrijdag. Diezelfde dag is er op vijf andere locaties in de stad brand gesticht. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de twee tieners. 

De meeste branden werden door alert personeel meteen geblust, maar kinderkledingwinkel Kik werd volledig in de as gelegd. "Het had bij ons ook anders kunnen aflopen", aldus een medewerker van Bibliotheek Kennemerwaard Locatie Alkmaar Centrum. 

Brandende hoed

Vrijdagmiddag rond 14.30 uur, zo is volgens personeel te zien op camerabeelden, komt het jonge tweetal de bibliotheek in het Alkmaarse centrum binnen. Hun uiterlijk komt overeen met het signalement dat de politie later uitgeeft, en met camerabeelden van de Grote Kerk in Alkmaar, die NH in bezit heeft. De meiden gaan vervolgens de trap op naar boven. 

In totaal is er nu sprake van zes (beginnende) branden in Alkmaar die worden onderzocht door de politie. Onderaan vind je een overzicht van de locaties nu bekend. Op die verschillende plekken zijn dezelfde meiden van 12 en 14 jaar te zien op camerabeelden. Ook van hun arrestatie gaan filmpjes rond. De politie vraagt die niet meer te delen.

Daar hangen geen camera's. Wel treft een medewerker even later bij toeval een brandende hoed aan, achterin tussen de boeken. 

Het is een hoed die in de zogeheten 'zomerhoek' lag, een thematafel met boeken op de eerste verdieping. "Gelukkig zag een vrijwilliger heel snel dat er iets brandde en wist hij de vlammen te doven", aldus de geschrokken bibliotheekmedewerker. 

Grote mond in andere bibliotheek

Rond 14.45 uur is volgens haar op de camerabeelden te zien dat de meiden de bieb weer uitlopen. "Aan hun loopje was niets te zien, het viel niet op." 

Eerder die dag is hetzelfde tweetal 'op bezoek' bij de Bibliotheek Kennemerwaard, aan de Laan van Straatsburg in winkelcentrum De Mare. Hemelsbreed een paar honderd meter van kledingwinkel Kik, waar die avond de verwoestende brand is. 

Personeel van de bibliotheek zegt vandaag tegen NH de meisjes van de andere beelden te herkennen op hun eigen bewakingscamera's.

Bibliotheek De Mare in Alkmaar - Foto: Frank Veenhof / NH Media

"Ze kwamen met veel lawaai binnen en hadden een grote mond." Ze zijn toen gevraagd naar buiten te gaan. Meer wil de medewerker er op dit moment niet over kwijt 'omdat het minderjarigen zijn'. Wel vertelt ze dat het tweetal 'binnen no-time' weer buiten was. 

Over dit incident is bij de politie niets gemeld, aldus een woordvoerder.

Eerder al werd bekend dat er afgelopen vrijdag geprobeerd is brand te stichten bij McDonald's aan de Laat, de Grote Kerk in het centrum, bioscoop Vue aan de Pettemerstraat, sportwinkel Decathlon op Overstad en bij kinderkledingwinkel Kik in De Mare. 

Voorarrest

Vandaag worden de verdachte tieners voorgeleid voor de rechter-commissaris. Die onderzoekt of er voldoende bewijs is om het tweetal vast te houden. De advocaat van het tweetal kon nog weinig over de zaak kwijt.

Tips over dit verhaal? Mail naar [email protected].

Lees ook