Ga naar Content

Nog amper blauwtong in Noord-Holland, maar 'het kan snel gaan'

Het blauwtongvirus grijpt de laatste weken razendsnel om zich heen in Nederland. Met 69 besmettingen valt het in Noord-Holland relatief gezien mee, maar de piek komt er nog aan, zegt viroloog Piet van Rijn. 

Zorgen bij kinderboerderijen over blauwtong en de gezondheid van de schapen - Foto: ANP

Sinds afgelopen donderdag zijn er 28 nieuwe meldingen van besmettingen bijgekomen in Noord-Holland. Het virus, dat dodelijk is voor schapen en geiten, is inmiddels vastgesteld op 42 locaties door dierenartsen en nog eens 27 keer door schapenhouders zelf.

In Noord-Holland valt het aantal besmettingen mee. Op de kaart van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is te zien dat met name Gelderland, Noord-Brabant en Groningen getroffen zijn door de uitbraak. In heel Nederland staat de teller nu op 4524 besmettingen.

Een duidelijke oorzaak voor het lage aantal besmettingen is er niet, zegt viroloog Piet van Rijn, verbonden aan de Wageningen Universiteit. "Het lijkt erop dat het virus dit keer is begonnen waar het vorig jaar is gestopt."

Meldingen in Frankrijk en Denemarken

Vorig jaar was er een ernstige uitbraak van blauwtong in Noord-Holland. Het virus begon toen rond de Loosdrechtse Plassen en verspreidde toen in raptempo naar Noord-Holland. Met name in de Zaanstreek en regio Alkmaar werden een hoop schapen ziek, vaak met de dood tot gevolg. Nu is de uitbraak begonnen in het oosten van Nederland en grijpt het virus wederom snel om zich heen. Zo zijn er ook al meldingen gemaakt in Frankrijk en Denemarken.

Wat is blauwtong?

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door besmette knutten. Die mugjes worden actief als de temperatuur gedurende langere tijd boven de tien graden blijft.

De ziekte ontleent haar naam aan het meest opvallende symptoom, een opgezwollen en blauwgekleurde tong, maar komt deze in de praktijk slechts zelden voor. 

Symptomen die wél vaak voorkomen zijn hoge koorts, kwijlen, zwelling in de kop inclusief tong en lippen, en pijn en ontstekingen in de hoeven.

Een andere reden voor het relatief lage aantal besmettingen is de vaccinatiegraad, zegt Van Rijn. "Ook dat weten we niet zeker, maar het kan zijn dat boeren die vorig jaar veel zieke schapen hadden, veel gevaccineerd hebben," legt de viroloog uit. "Daarnaast zijn dieren die vorig jaar ziek zijn geworden nu immuun.”

Het virus wordt overgedragen door knutten, kleine muggen die niet van wind houden. “De zuidwestenwind langs de kust zou ervoor kunnen zorgen dat er minder dieren besmet raken, maar dit geldt waarschijnlijk alleen voor het gebied tot aan de duinen," zegt Van Rijn. 

Knutten

Sinds april konden schapenhouders hun dieren laten vaccineren tegen het virus. Naar schatting is zo'n 90 tot 95 procent van de schapen gevaccineerd. Dat er nu zoveel schapen toch ziek worden is volgens Van Rijn dan ook moeilijk te verklaren. "Het vaccin houdt het virus niet goed tegen, dat is wel duidelijk." Gevaccineerde schapen gaan wel minder snel dood dan schapen zonder vaccin.

Van Rijn verwacht dat de piek van de uitbraak nog niet is bereikt. “In Noord-Holland valt het tot nu toe mee, maar het is pas augustus. Als het virus binnen een maand van Oost-Nederland naar Denemarken kan reizen, kan het snel gaan. Ik maak me grote zorgen over hoe dit zal aflopen.”

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.