Ga naar Content

Babygiraffe Artis voor het eerst naar buiten

Een bijzondere dag in Artis vandaag. Het pasgeboren netgirafje mocht voor het eerst naar buiten. Afgelopen vrijdag kwam het stiertje na een soepele bevalling gezond ter wereld en vanochtend verkende hij zijn buitenverblijf. De verzorgers van Artis zijn erg blij dat alles goed ging. Afgelopen week stierf een ander giraffenkalf tijdens de geboorte.

Na een korte aansporing van de moeder, kwam het jonge girafje voorzichtig naar buiten. Hij had veel bekijks van bezoekers en het Artis personeel. "Het ging super", vertelt dierverzorger Danny Sopjes enthousiast. "Ik heb verhalen gehoord dat het zomaar een uur kan duren voordat ie een keer naar buiten loopt. Maar de moeder kwam het jong halen en de tweede keer liep hij heel makkelijk achter de moeder aan. Voor mij is dit echt een cadeau, ik vind het geweldig. Dit is waarom ik voor dit beroep heb gekozen."

Foto: AT5

Bezoekers verdringen zich voor het hek om het stiertje te bekijken. Want dat het allemaal goed gaat is niet vanzelfsprekend. Een dag voor de geboorte van deze netgiraffe afgelopen week, werd een ander kalf in Artis dood geboren. "We zijn heel blij dat dit kalf het goed maakt", zegt verzorger Danny Sopjes.

Gestruikeld

Maar voor de jonge netgiraffe is het grote buitenverblijf nog een uitdaging. Sopjes: "Het kalf zag het buitenverblijf waar hij nog nooit was geweest en wilde even weten wat er allemaal was. Hij struikelde en viel in de gracht waar gelukkig geen water in zat. Hij had geen verwondingen. Uiteindelijk heb ik hem een zetje gegeven om die schuine helling op te komen. Hij is nog hartstikke jong en staat nog erg wankel op zijn poten. Maar het was een klein duwtje tegen zijn bil hoor, hij heeft het verder zelf gedaan." 

Dierverzorger Danny Sopjes helpt de jonge giraf om uit het grachtje te komen - Foto: AT5

Artis is erg blij dat dit kalfje het goed maakt. De netgiraffe is een bedreigde diersoort en hun aantal neemt snel af. Volgens een telling in 2016 is de populatie in de afgelopen 25 jaar met zeker 80 procent afgenomen naar 8660 volwassen giraffen.

"Het is dus belangrijk om deze diersoort te helpen in stand te houden", zegt dierverzorger Sopjes. "Het is nog een hele opgave, maar ik denk dat er in de toekomst reservaten komen, die de dieren terug kunnen te zetten in de natuur."   

Lees ook