Ga naar Content

Hartjesdag op de Zeedijk: "Dit feest heeft alles"

De Zeedijk stroomde vandaag weer vol voor Hartjesdag. Een traditioneel buurtfeest dat al sinds de Middeleeuwen gehouden wordt. Van oudsher verkleden de mannen zich al vrouwen en andersom. Ook dit jaar is er weer de hartjesparade met een prijs voor de beste act.

Foto: AT5

Als sinds de Middeleeuwen wordt er elke derde maandag van augustus gefeest op de Zeedijk. Het verkleden was ook toen al een belangrijk onderdeel. Voor verkleedkleren was destijds geen geld en dus deden de mannen een rok aan en de vrouwen tekenden een snor. Die traditie is vandaag de dag nog volop te zien op het buurtfeest.

Parade

"Ik kom helemaal uit Breda. Was wel even wennen in de trein, maar hier op de Zeedijk viel alles op z'n plek", vertelt een deelnemer met een pruik op en waaier in de hand. "Fantastisch om hier zo rond te lopen en ik kan niet wachten op onze act voor de jury."

Een belangrijk onderdeel van het buurtfeest is de Hartjesparade waarbij deelnemers verkleed langs vijf cafés moeten waar de jury hun act en outfit beoordeeld. De parade loopt onder begeleiding van een brassband via de Zeedijk naar de Nieuwmarkt en terug.

'Drek Queen' die een jurk en pruik van afval aanhad, werd door die jury als winnaar uitgeroepen. "Ik ben helemaal wasted", zei ze bij het in ontvangst nemen van de prijs.

Winnaar Hartjesparade - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]