Ga naar Content

Tijdelijk winkelcentrum in Haarlems Reinaldapark tijdens grote renovatie

Het Prinses Beatrixplein en omgeving in de Haarlemse wijk Parkwijk gaat de komende jaren op de schop. Daarom komt er tijdelijk een winkelcentrum even verderop in het Reinaldapark, meldt de gemeente Haarlem.

Winkelcentrum Prinses Beatrixplein in 2024 - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De gemeente wil een flink stuk grond bij het Reinaldapark verhuren, zodat er een tijdelijk winkelcentrum kan worden neergezet. Het gaat om een gebied van ongeveer 6.100 vierkante meter. De tijdelijke winkels blijven er naar verwachting tot eind 2028 staan. Zo kunnen Parkwijkers hun boodschappen in de buurt blijven doen, als het winkelcentrum op het Prinses Beatrixplein wordt verbouwd. Dat winkelcentrum wordt volgend jaar rond de zomer gesloopt.

Toe aan opknapbeurt

Het huidige plein met winkels is na ruim zestig jaar aan een grote opknapbeurt toe. De winkels en de huurwoningen boven het plein gaan tegen de vlakte. Dat geldt ook voor de portiekwoningen op de hoek van de Leonard Springerlaan en de Vincent van Goghlaan. 

Op het Prinses Beatrixplein moeten twee grote bouwblokken verrijzen. Daarin komen een nieuwe supermarkt en andere winkels en daarboven woningen. In totaal komen er zo'n 570 nieuwbouwwoningen te staan, waaronder 224 sociale huurwoningen. 

Parkeergarages

Rond het plein komen twee parkeergarages en een 'mobiliteitshub', waar een fietsenstalling en extra parkeerplaatsen worden aangelegd. In het gebied tussen de Prins Bernhardlaan en de Prinses Beatrixdreef komen extra wandel- en fietspaden tussen de woningen. Naast het Reinaldahuis worden zorgwoningen voor onder meer ouderen gebouwd. 

Verder komt er in het gebied een Huis van de Wijk te staan, met daarboven een grote sportzaal. Ook krijgt de Internationale Taalklas een nieuw onderkomen met boven die nieuwbouw woningen. 

Het tijdelijke winkelcentrum in het Reinaldapark wordt vanaf juni 2025 opgebouwd en blijft daar tot eind 2028 staan. Dan moet het vernieuwde Prinses Beatrixplein worden opgeleverd. 

Winkelcentrum Parkwijk in 1976 - Foto: Noord-Hollands Archief

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]