Ga naar Content

Niet iedereen is fan van de Formule 1: deze omwonenden ontvluchten de herrie

Het circuit van Zandvoort zorgt voor heel wat reuring de buurt. De racebaan is al vanaf half juli bezig met voorbereidingen en de omgeving is sinds vandaag hermetisch afgesloten. Voor veel fans is het een groot feest, maar niet iedereen kan van het gebulder genieten. "Wij vertrekken morgen naar Nijmegen."

Formule 1-fans zitten klaar - Foto: NH Media

Aya (55) en haar man wonen in Overveen en vertrekken morgen naar het oosten van Nederland. Dat het stel juist dit weekend weggaat is niet toevallig. Het stel ontvlucht namelijk het Formule 1-circus in Zandvoort. En ze zijn niet de enigen, vertelt Aya. "Ik denk dat de halve straat er dit weekend niet is."

Ook Hans* en zijn vrouw hebben besloten hun woonplaats in Zandvoort voor een weekend te verlaten. Als hij de telefoon opneemt zijn de twee aan het inchecken bij hun tijdelijke verblijfplaats in een klein dorp in Friesland. 

Brood gejat

Hans is een gefingeerde naam, omdat hij vreest voor eventuele aantijgingen richting hem of zijn vrouw. En zijn angst is niet ongegrond: "Als je iets van kritiek hebt richting het circuit, dan doen mensen alsof hun brood wordt gejat.", vertelt hij. 

Ook Aya krijgt soms verontwaardigende reacties als ze vertelt dat zij en haar man de herrie ontvluchten. "Mensen zeggen dan; het is maar een weekend. Maar dat geldt voor ons niet, omdat de voorbereidingen al weken bezig zijn. Al vanaf half juli worden wij langzaam ingesloten door de Formule 1. Dat vind ik best wel heftig."

Heel veel herrie 

Aya's woonplaats in Overveen is tijdens het Formule 1-weekend zeer ongunstig. "Wij wonen aan een grote weg waar iedereen van het circuit doorheen moet. Om met de auto in en uit de straat te kunnen, heb je een bewijs nodig. Het is gedoe", vertelt ze.

"Al vanaf half juli worden wij langzaam ingesloten door de Formule 1. Dat vind ik best wel heftig"

Buurtbewoonster Aya

Dagelijks komen er een hoop mensen, auto's en ook vrachtwagens door hun straat heen. "Dat maakt allemaal veel herrie." Daarnaast is hun hond ook nog eens erg bang voor het geluid dat het circuit produceert.

Eigen keuze

Dat het stel weggaat ziet Aya geheel als hun eigen keuze. "Ik kan me helemaal kapot ergeren thuis, of ik kan ervoor kiezen om te kijken hoe het er ergens anders in Nederland uitziet", legt Aya uit. Ze vindt het dan ook geen probleem om een weekend weg te gaan, omdat ze ook ziet dat veel mensen wel van het feest kunnen genieten. "Ik kan er wel mee leven, maar ik ben blij dat het volgend jaar de laatste keer is."

Het is al het vierde jaar op rij dat Hans en zijn vrouw Zandvoort verlaten tijdens de Formule 1. Ook in hun straat in Nieuw Noord hebben meerdere buren besloten hun weekend ergens anders te vieren. "Sommigen kunnen niet weg, door gebrek aan geld of werk. Dan moet je dit gewoon slikken. Wij zijn blij dat we in de positie zijn om weg te kunnen dit weekend."

Volg het nieuws rondom de Grand Prix Formule 1 in Zandvoort bij NH ook via:

Sociale media: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok       
Tv: vrij-za-zo vanaf 17.10 uur Zandvoort Update (wordt elk half uur herhaald)

Heb je foto's of tips? Mail ze naar [email protected]

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.