Ga naar Content

Thomas reist Alkmaarse wielerploeg in China achterna voor documentaire

Thomas Brood vertrekt vandaag voor drie weken naar China. De NH Sport-verslaggever reist mee met de Alkmaarse wielerploeg Parkhotel Valkenburg om een documentaire te maken over hun deelname aan twee wielerrondes in het Aziatische land. Volgens Brood wordt het een bijzondere reis. "Ik ben wel een beetje zenuwachtig."

Foto: NH Media

De echte wielerliefhebbers hoeven geen diepgaande analyses van sprinttreinen en beklimmingen te verwachten. Daar focust Brood zich niet op in de documentaire. Het moet vooral gaan over de bijzondere dingen die de Noord-Hollandse wielerploeg meemaakt in een voor hen redelijk onbekend land.

"Het wordt in principe geen sportdocumentaire", legt de verslaggever uit. "Het gaat meer om de randzaken en een kijkje achter de schermen bij de wielerploeg. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd naar wat de Chinezen van zo'n Nederlandse wielerploeg vinden."

Semiprofs

De ploeg bestaat uit jonge jongens, die ooit nog hopen de stap te maken naar het profwielrennen. Parkhotel Valkenburg is namelijk een semiprofessionele wielerploeg. "Sommige jongens wonen nu nog bij hun ouders of zijn nog aan het studeren."

De renners doen mee aan De Ronde van Hainan van 27 augustus tot en met 31 augustus en De Ronde van Poyang Lake tussen 3 en 12 september. Drie van hen komen uit Noord-Holland: Jesper Rasch (Zandvoort), Maxime Duba (Alkmaar) en Niek Voogt (Ouderkerk).

"Het is daar kneiterheet"

NH Sport-verslaggever Thomas Brood

De omstandigheden zijn niet om over naar huis te schrijven. "Het is daar kneiterheet", aldus Brood. Op Hainan, een tropisch eiland voor de kust van China, ligt de temperatuur tijdens de wedstrijden rond de 34 graden. De koers start daarom ook al om 9.00 uur 's ochtends, waar in andere wielerrondes rond het middaguur gebruikelijk is. Ook bij de ronde rond het meer van Poyang is het met 35 graden tropisch warm te noemen.

Brood schat desondanks in dat er best wat kansen voor de renners liggen om etappes of misschien wel de ronde te winnen. Vorig jaar pakte Rasch op Hainan zelfs zijn eerste profzege. "Tijdens de Ronde van Hainan doen er echt grote ploegen mee, dus dat wordt wel moeilijk. Poyang Lake is een niveau lager, dus daar verwachten ze voor de eindzege te kunnen gaan of een rit te winnen."

Tekst loopt door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Voor Brood wordt het zelf ook een bijzondere reis. Hij is nog nooit in China geweest en omdat hij naar een land gaat dat bijna onderaan staat op de World Press Freedom Index, moet hij veel voorbereidingen treffen. In China is het bijvoorbeeld verboden om openbare gebouwen of de politie te filmen. "Het zal je gebeuren dat je per ongeluk zoiets filmt en opgepakt wordt. Het kan wel verkeerd aflopen, maar ik kom natuurlijk voor die koers. Niet om een politieke documentaire te maken." 

Daarnaast moet Brood een uitgebreide lijst hebben met alle spullen die hij meeneemt. Dat vindt hij het spannendst. "Op die lijst staat voor 10.000 euro aan spullen, zoals een camera en een laptop. Als die lijst niet op orde is, kunnen ze dat gewoon in beslag nemen." 

"Ik ben wel een beetje zenuwachtig", zegt hij lachend. "Het visum is goedgekeurd, dus ik kom in elk geval het land in." 

Première op 27 oktober

De documentaire gaat op 27 oktober in première op het tv-kanaal van NH. In de weken daarvoor zijn er in de NH Sport-uitzendingen op maandag al enkele reportages van de China-trip te te zien. Ook online en op radio doet Brood verslag. Morgen hoor je zijn eerste bijdrage over de vlucht naar China tussen 17.00 en 19.00 uur in NH Sport. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.