Ga naar Content

Olympische synchroonzussen inspiratie voor meisjes én jongens

Gespannen gezichten bij de jongens en meisjes die gistermiddag bij de huldiging van synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer aanwezig waren. De olympische bronzen zussen zijn het absolute boegbeeld van hun sport in Nederland, en ineens oog in oog staan met je idolen is niet niks. Zelfs niet als je elke dag in hetzelfde zwembad traint.

Veel jonge synchroonzwemmers kwamen op de huldiging af en zijn zwaar onder de indruk - NH Nieuws

Ondanks de fikse regenbuien die over Hoofddorp heentrekken is het druk rond het podium dat voor de ingang van het sportcomplex is opgetrokken. De olympische bronzen plak van de synchroonzwemsters is sowieso een Nederlands unicum, dat al helemaal in Haarlemmermeer indruk maakt. Want, zo vertelt Maarten Neerincx, 'Hoofddorp is de synchroonzwemhoofdstad van Nederland'.

Neerincx, de voorzitter van het lokale ZPCH Synchroonzwemmen is door het dolle heen dat de De Brouwers een medaille hebben gehaald. "De meiden zijn al jaren de grote namen binnen deze sport, en ze maken grote indruk op onze eigen sporters. Ze zijn bijna elke dag hier in het bad te vinden, dus de jeugd ziet ze constant aan het werk, en dat is supergaaf."

"Je ziet dat ze het soms wel heel spannend vinden om ons te zien"

Bregje de Brouwer

De 25-jarige tweeling zelf moet na al die jaren aan de top nog steeds wennen aan hun populariteit: "We trainen vaak tegelijk met de jongere zwemmers, en je ziet dat ze het soms wel heel spannend vinden om ons te zien. Maar er zijn er genoeg die ons durven aan te spreken, en dat is alleen maar superleuk."

De jonge synchroonzwemmers van ZPCH moeten inderdaad aangespoord worden door hun ouders voordat ze durven te vragen of ze de bronzen medailles van dichtbij mogen zien, maar na de eerste mompelende woorden komen ze al snel los: "Zo cool dat er dan olympiërs in hetzelfde bad zwemmen als wij!"

Meer jongens werven

Nu synchroonzwemmen als spectaculaire kijksport door de Spelen in Parijs wat meer op de radar is gekomen bij de Nederlandse sportliefhebber, hebben de zussen en de vereniging nog een gezamenlijk doel erbij gekregen, vertelt Neerincx. "We zetten de komende tijd vol in op het werven van jongens voor de sport. Sinds deze Spelen kunnen zij ook meedoen en er is daar wereldwijd een flinke inhaalslag te maken."

De tweeling fantaseert alvast hardop over de toekomst: "Voor je het weet doen we mee aan de mixed teams!" 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]