Ga naar Content
Drie mensen staan in een smal steegje tussen bakstenen gebouwen, kijken omhoog en praten. Het steegje is omzoomd met groen en leidt naar een groot, decoratief gebouw met een sierlijke gevel. Een gestreepte blauw-witte luifel is rechts zichtbaar.
Alkmaar

Alkmaarders redden op het nippertje geschonken straatlantaarns

24 augustus 2024, 08.58 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH/ Anne Klijnstra

Bijna waren de bewoners van de Vogelezang in Alkmaar ze kwijt: vijf authentieke lantaarns. De straatverlichting was een gift van de gemeente in 1988. Oplettende bewoners zagen tot hun schrik dat plots hun lantaarnpaal werd verwijderd en vervangen door iets moderns. Snel ingrijpen door de buurt voorkwam erger. "Maar of dat zo blijft, is de vraag."

Vier muurlantaarns en een lantaarnpaal. Ze sieren het pittoreske straatje aan de rand van de binnenstad. In de Vogelezang, een autovrije zijstraat van de Kennemersingel, genieten de bewoners van de rust zo vlak bij het centrum.

De ongeveer zeventig Vogelezangers kennen elkaar allemaal. Velen wonen er al hun hele leven, net zoals Gerard Kemp (64). "Ik ben hier geboren, getogen en kon uiteindelijk het huis van mijn ouders kopen."

En het was Gerard die als eerste aan de bel trok toen hij werklui de lantaarnpaal weg zag halen; de hangende lantaarns zouden de volgende dag volgen. "Ik belde gelijk naar Stadswerk (de buitendienst van de gemeente, red.) dat dit echt niet kon. En na mij volgden er nog zeker tien belletjes van straatgenoten."

"Maar voor we het wisten lag de onze mooie paal op de kar en stond er zo'n bruin nieuw exemplaar, zoals je die meer buiten de binnenstad ziet. Maar die passen hier niet. Bovendien zit er een bijzonder verhaal achter onze vijf 'ouderwetse' lantaarns."

Tekst gaat verder onder foto's.

Want hun straatverlichting is door de gemeente geschonken voor de honderdste verjaardag van de straat. "Het zijn van die karakteristieke lantaarns die normaal alleen in het centrum staan. Met van dat sierwerk. Ze passen heel goed in ons mooie kenmerkende straatje."

"Maar niemand bij Stadswerk of de gemeente leek van het cadeau op de hoogte te zijn", vertelt Gerard. "Zelfs de buurtregisseur is langs geweest om te kijken wat er aan de hand was, want na 36 jaar konden ze er bij de gemeente niks over vinden."

Maar de Vogelezangers kunnen aantonen dat het toch echt zo gegaan is. "Er zijn meerdere video's van de onthulling en een artikel uit de krant waar het in staat. Er is dus overduidelijk bewijs dat ze ook echt zijn geschonken door de gemeente."

Tekst gaat verder onder de video van de onthulling.

Geschonken lantaarns onthuld bij 100-jarig straatfeest Vogelezang - aangeleverd / beeldbewerking NH

"Ik begreep van die buurtregisseur dat het vervangen met duurzaamheid en zuinigere led-verlichting te maken heeft", vertelt Gerard verder. "Het is in mijn ogen een totale mis-coördinatie. Het is bovendien raar dat je iets cadeau geeft en dan wegsloopt: een aanfluiting."

"Uiteindelijk hebben ze onze oude paal weer teruggezet, maar of dat zo blijft, is de vraag. De buurtregisseur zei me dat het onderwerp is 'opgeschaald', en dat het bij de wethouder ligt of de gemeenteraad. Tot het besproken is, gebeurt er niks is ons beloofd."

De Vogelezangers zouden het vreselijk zonde vinden als er iets moderns voor terugkomt. "In het centrum hebben ze nu duurzame nieuwe oude lantaarns. Van die zwarte, ook sierlijk. Die zouden hier prima passen als onze niet aangepast kunnen worden", besluit Gerard. "Weet je, als we niks hadden gedaan waren ze gewoon weggeweest."

Reactie gemeente

De gemeente laat weten dat de lantaarns inderdaad weggehaald werden vanwege het verduurzamen van de verlichting, maar dat ze terug zijn geplaatst omdat het een gift was. Of ze blijven staan, is niet zeker. "Misschien zijn er andere mogelijkheden, zoals deze armaturen zelf verduurzamen. Dit willen we goed onderzoeken", aldus de gemeente. "Als er andere plannen zijn, bespreken we dat met de bewoners."

Het nieuw exemplaar die de Vogelezangers niet vinden passen - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]