Ga naar Content

Kapotte kunstpaarden sneuvelen in Alkmaar

Vier opvallende kunstpaarden in Alkmaar worden verwijderd. De paarden zijn op en daarom is besloten om ze weg te halen. Twee soortgenoten wachten mogelijk hetzelfde lot. De lokale VVD noemt het een dure grap: "16.000 euro per tijdelijk paard, dat had beter aan andere zaken besteed kunnen worden."

Het bonte kunstpaard bij de Molen van Piet - Foto: NH

Het zal kaal worden op vier plekken in de gemeente. De kunstpaarden in Alkmaar bij de Molen van Piet, op de Paardenmarkt, bij Ringers en het paard in Graft gaan verdwijnen. Ze verkeren in 'zeer slechte staat', onder meer door het materiaal dat gebruikt is. Het gemeentebestuur volgt het advies op om de beelden op te ruimen.

Paardenparade

De paarden maken onderdeel uit van de Paardenparade, een kunstroute die Alkmaar, Heiloo en Bergen verbindt. Er zijn er tien van die door kunstenaars zijn bewerkt en sinds 2016 te zien zijn. Voor de kunstwerken was een vergunning afgegeven voor vijf jaar. "Die is inmiddels ruimschoots voorbij", meldt de wethouder. Het plan is om op de leegvallende plekken andere kunstwerken te plaatsen.

Naast de vier, zullen ook de twee andere paarden - bij de Hoornse Vaart en in Zuidschermer - op termijn worden verwijderd. Alleen het Dansende Paard van kunstenaar David Bade aan de achterkant van het station blijft. "Die hoort bij de vernieuwbouw van het station en is duurzamer gemaakt." Dat het zo afloopt met het project, irriteert de VVD in Alkmaar.

Tekst gaat verder onder de foto's.

"Een sof, en dan druk ik me nog zachtjes uit", reageert VVD-fractievoorzitter John van der Rhee. Al bij aanvang van het project was de partij kritisch. "Wij hebben toen opgevraagd wat dit kost, en dat is 16.000 euro per paard. Geld dat na acht jaar wordt weggegooid. En kijk ook naar de vernielingen er van: als je kunst in de openbare ruimte zet, doe het dan goed."

Inspraak over buitenkunst

Dit paardenproject moet volgens Van der Rhee de ogen openen. "Niet iedereen was zonder meer gelukkig met dit project. Dan heb ik het over inwoners die dit zonder inspraak voor hun deur kregen. Kunst moet je niet van bovenaf opleggen. Ik ben kritisch over óf en wát ervoor in de plaats komt."

Het lot van het beschadigde kunstpaard in Stompetoren was al eerder beslecht en dat geldt ook voor het paard in Heiloo bij Willibrordus. Die laatste verdween tot ongenoegen van kunstenaar Rob Scholte. Hij kreeg het paard terug; er bleek al langer ruzie over het onderhoud.

Omstreden Egmonds paard

En het 'beroemdste' paard van de kunstroute is toch wel die ene van Egmond aan Zee. Het 'witte paard met blauw hondje' werd veelvuldig beklad, vernield en zelfs op Marktplaats aangeboden. Ook het 'hufterproof' maken hield vandalen niet tegen. 

Duidelijk was dat het paard op die plek ongewenst was. Uiteindelijk koos de gemeente eieren voor z'n geld: het beest staat nu tussen levensechte soortgenoten in Egmond aan den Hoef. "Deze blijft. Het is voor de verplaatsing nog helemaal opgeknapt, dus kan nog jaren mee", aldus een gemeentewoordvoerder.

Wat er uiteindelijk met de verwijderde Alkmaarse paarden gaat gebeuren? "De kunstenaar kan er aanspraak op maken, verder niemand. Als dat niet gebeurt, worden de paarden vernietigd", aldus een woordvoerder van de gemeente Alkmaar.

'Dansend Paard' van David Bade blijft als enige - Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]