Ga naar Content

Deze wegen zijn dicht, en zo reis je wél naar Zandvoort dit weekend

In de aanloop naar een bomvol raceweekend zijn de wegen naar Zandvoort vanmorgen afgesloten. Wie nu naar het kustdorp wil reizen, moet rekening houden met oponthoud en gesloten toegangswegen. Hoe kom je er wel en welke wegen zijn afgesloten? NH geeft reisadvies.

De loopbrug bij het Stationsplein. Nu nog zo goed als leeg, maar vanaf vrijdag passeren hier tienduizenden mensen. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Zandvoort is hermetisch afgesloten voor het Formule 1-weekend. Vanmorgen om 5.00 uur zijn alle toegangswegen naar het dorp op slot gegaan, en pas op zondagavond om 23.00 uur kan je er weer in. Bewoners en gasten met een doorlaatbewijs vormen hier de uitzondering op: zij kunnen er wel in en uit. 

Als je Zandvoort toch wil bereiken om Max in actie te zien of de sfeer te proeven in de feestdrukte, zijn er wel andere manieren om het dorp in te komen. 

Met de trein 

De meest voor de hand liggende optie is voor de meeste mensen om met het openbaar vervoer naar Zandvoort te gaan. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat rijden er twaalf treinen per uur van en naar Amsterdam Centraal. Dat komt erop neer dat er elke vijf minuten een trein stopt.

Wie liever niet in de trein zit, kan ook met de bus komen: vanaf station Haarlem kan je met bus 300 en bus 356 naar het circuit. Een bijkomend voordeel: die bussen stoppen op 250 meter afstand van het circuit. Vanaf het station is het ongeveer een kwartiertje lopen. De bussen rijden, net als de treinen, elke vijf minuten. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

Het gemeentehuis van Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Op de fiets

Als het weer het toelaat is de fiets een prima optie om bij het circuit te komen. Woon je niet in de buurt? Dan kan je gebruik maken van een speciale Park + Bike regeling, waarbij je je auto op een parkeerterrein in de buurt neerzet, en je vervolgens met de fiets de weg naar het circuit vervolgt. Bijkomend voordeel is dat je bij die zogenoemde 'hubs' ook een fiets kan huren, als die niet in de auto past. Een plekje reserveren kan via de website van de Dutch GP.

Rondom het circuit zijn meerdere stallingen voor fietsen, op maximaal een kwartier loopafstand. Die stallingen zijn gratis, en worden tijdens de GP bewaakt. 

Met de taxi?

Haarlemse taxichauffeurs hebben toestemming gekregen om aan de rand van het dorp racefanaten op te pikken. Let wel op: afzetten is absoluut niet toegestaan. Op de heenweg zal je op een andere manier moeten reizen. 

Voor het raceweekend is er een speciale prijslijst afgesproken, waardoor bezoekers niet voor onverwachtse kosten komen te staan. Er is buiten het dorp een bufferzone voor wachtende taxi's, en pas als een van de taxi's de standplaats in het dorp verlaat, wordt er weer een nieuwe toegelaten. Dit om drukte te voorkomen. 

Welke wegen zijn dicht? 

Ten eerste zijn de toegangswegen naar Zandvoort, de N201 en de N200, afgesloten. De wegen zijn vanmorgen om 5.00 uur afgesloten en blijven tot uiterlijk maandagochtend om 5.00 uur dicht. Bloemendaal is dus ook niet bereikbaar. Vaste gasten van Parnassia kunnen daar nog wel komen. 

Ook in het westen van Haarlem worden enkele maatregelen getroffen. Zo zijn het Ramplaankwartier, Oosterduin en Zijlweg-west (alleen de woningen ten westen van de Randweg) afgesloten voor verkeer. Mensen die er wonen hebben twee doorlaatbewijzent huis gekregen. Die afsluiting gaat morgenochtend om 5.00 uur in, en duurt tot zondag 16.00 uur. 

Volg het nieuws rondom de Grand Prix Formule 1 in Zandvoort bij NH ook via:

Sociale media: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok       
TV:  vrij-za-zo vanaf 17.10 uur Zandvoort Update (wordt elk half uur herhaald)

Heb je foto's of tips: mail ze naar [email protected]