Ga naar Content

Amstelveense wielrenner Gebru draagt vlag tijdens openingsceremonie Paralympische Spelen

Tweevoudig paralympisch kampioen Daniel Abraham Gebru (39) draagt tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Parijs de Nederlandse vlag. Dat doet hij samen met rolstoelbasketbalster Carina Versloot. 

Daniël Abraham Gebru wint goud op tijdrit Paralympische Spelen in Tokio - Foto: Soenar Chamid sportfotografie

Dat heeft Team NL vanochtend bekendgemaakt. Volgens chef de mission Esther Vergeer (zelf meervoudig paralympisch kampioen op de tennisbaan) zijn Gebru en Versloot 'gevestigde namen die heel veel hebben bijgedragen aan de paralympische sport in Nederland'. De opening van de Paralympische Spelen is volgende week woensdag, 28 augustus.

Eerder Ridder dan Nederlander

De geboren Eritreeër Gebru werd al benoemd tot de Ridder in de Orde van Nassau nog voordat hij de Nederlandse nationaliteit kreeg. Toen hij in 2016 meedeed aan de wegwedstrijd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro had hij weliswaar een verblijfsvergunning, maar nog geen Nederlands paspoort. 

Daniël Abraham Gebru kwam op 15-jarige leeftijd vanuit Eritrea naar Nederland. Hij doet mee aan wedstrijden in de C5-klasse, bedoeld voor sporters met de lichtste soort beperking. Gebru heeft een onderontwikkeld been, veroorzaakt door de verkeerde behandeling van een botbreuk in zijn jeugd. 

Vanwege het bizarre slot werd de wedstrijd in Rio wereldnieuws. Vlak voor de finish lag Gebru nog derde, maar omdat de twee concurrenten voor hem onderuit gingen, won hij onverwacht de goud medaille. En net als olympisch kampioenen worden ook paralympisch kampioenen door de koning onderscheiden. 

Bekijk hieronder een reportage over Gebru, met daarin de beelden van de wedstrijd. 

Daniël Abraham Gebru: Ik heb het gewoon verdiend! - NH/ Robbert Bianchi

Op de Paralympische Spelen in Tokio (2021) was Gebru opnieuw goed voor goud, maar toen op de tijdrit. In de wegwedstrijd pakte hij het brons. 

In Parijs doet Gebru mee aan drie onderdelen. Op 31 augustus is hij te zien in het Vélodrome in Saint-Quentin-en-Yvelines waar hij met zijn partner Martin van de Pol op de achtervolging om het eremetaal strijdt. Op 4 september staat de tijdrit op het programma, op 6 september de tijdrace.

"Ik kreeg de vraag van Esther Vergeer en zei met heel mijn hart: ja!", aldus Gebru over zijn ceremoniële taak  op de website van Team NL. "Het is voor mij een enorme waardering en een grote eer."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]