Ga naar Content

Uniek in de wereld: dit is het geheim van de stokkenfabriek in Uitgeest

De IJmond kent tal van unieke bedrijven die de regio kleur geven. NH portretteert er deze zomer een aantal. In deze aflevering gaan we langs bij de stokkenfabriek in Uitgeest. Hier maken ze iets dat nog steeds weinigen ze nadoen: een stok die kaarsrecht en perfect rond is.

Stokkenfabriek Uitgeest - NH Nieuws

Inmiddels heeft de negende generatie van de familie Zonjee het er in de fabriek voor het zeggen. Arie, alweer de achtste generatie, werkt er met zijn broer, zoon en een paar anderen.

Het is niet toevallig dat deze houtfabriek met lange historie hier aan de haven van Uitgeest ligt. Arie: "Eigenlijk is alles hier begonnen in Uitgeest. Hier aan de Meldijk." Dat is de naam van de straat waarin de stokkenfabriek staat.

Arie bedoelt met alles: alles. Niet: hier is alles begonnen voor de familie, of: hier is alles begonnen voor de stokkenfabriek. Nee, hij bedoelt het veelomvattender: hier in Uitgeest lag de kiem voor zo ongeveer alle voorspoed voor Nederland na 1593. Toen deed Cornelis Corneliszoon van Uitgeest namelijk een belangrijke uitvinding. Arie: "Ik chargeer wel een beetje, maar er zit een grote kern van waarheid in."

In deze video legt Arie uit hoe dat precies zit. De tekst gaat onder de video verder.

Geschiedenis van Uitgeest: het Oer-IJ en de uitvinding van Cornelis Corneliszoon - NH Nieuws

Cornelis Corneliszoon zette namelijk als eerste een krukas in een windmolen. Zo zette hij de draaiende beweging van de wieken om in een zaagbeweging. Een voltreffer: "Daarmee kon men vijfendertig maal sneller planken zagen", weet Arie. "Zo konden we heel snel schepen bouwen: oorlogsschepen om ons land te verdedigen en handelsschepen om naar Indië en het westen gaan."

Bekijk ook deel 1 uit de serie

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]