Ga naar Content

Nieuw-Vennep favoriete stek onder witwassende criminelen? "Het is geen reclame"

De Griekse 'onderwereldbankier' Thanas B. verscheen vandaag voor de rechter voor het witwassen van tientallen miljoenen euro's vanuit een loods in Nieuw-Vennep. Het dorp is daarmee een belangrijke spil in een internationale witwasoperatie, en dat is niet voor het eerst. Waarom kiezen zware criminelen voor het dorp, en wat is er tegen te doen?

Foto ter illustratie - Foto: FIOD

Vanuit een onopvallende loods in Nieuws-Vennep werden in 2020 en 2021 in zeven maanden tijd tientallen miljoenen binnengehaald van en vergeven aan criminelen. Dat gebeurde volgens het OM onder leiding van de Griekse Albanees Thanas B., 

Samen met de hoeveelheid aangetroffen geld in een ander 'kantoor' van de organisatie gaat het om een kwart miljard euro. Daarmee was het de grootste ondergrondse bank die ooit in Nederland is ontmanteld. Zelfs de Amerikaanse FBI bemoeide zich met het onderzoek.

De Ondernemersvereniging Haarlemmermeer-Zuid (OVHZ) maakt zich zorgen over de witwaspraktijken in het dorp, vertelt voorzitter Ben Perdaan: "Het gebeurt de laatste jaren natuurlijk overal in het land, maar we balen ervan, het is geen reclame. Met de gemeente overleggen we er vaak over."

Tientallen miljoenen euro's en duizenden kilo's drugs

Want het is zeker niet de eerste keer dat er een grote criminele operatie is aangetroffen in het dorp. In april vorig jaar viel de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) een bedrijfspand aan de Pesetaweg binnen. Ook dat zou een bank voor criminelen zijn geweest, die tientallen miljoenen euro's verplaatste naar Boedapest en Hong Kong. Vier Chinezen worden verdacht van betrokkenheid, van wie er twee nog steeds vastzitten.

Een maand later, mei vorig jaar, was het weer raak aan de Pesetaweg. Toen bleek een vishandel stiekem deel uit te maken van een drugsoperatie. Honderden kilo's drugs en duizenden xtc-pillen werden vanuit Italië naar Haarlemmermeer gereden. De politie kwam de criminelen op het spoor door een tip van Interpol.

"Dat Nieuw-Vennep dicht bij Schiphol ligt hoeft geen verklaring te zijn"

Hoogleraar Thom Snaphaan

Waarom het de afgelopen twee jaar meerdere keren misging in Nieuw-Vennep is volgens hoogleraar en georganiseerde misdaadexpert Thom Snaphaan moeilijk te verklaren: "Op het moment dat een criminele organisatie geld wil witwassen gaan ze vooral op zoek naar ruimte, niet zozeer een specifieke locatie. Dat Nieuw-Vennep dicht bij Amsterdam en Schiphol ligt hoeft dus niet meteen een verklaring te zijn."

Alle drie de incidenten vonden plaats op bedrijventerreinen. Daar zijn volgens Snaphaan verschillende redenen voor: "Het hangt samen met de bedrijven die je daar vindt, vooral kleinere ondernemers die relatief weinig onderling contact met elkaar hebben. Daar is al gauw het een en ander in te richten, zeker als je bijvoorbeeld wat druk op een van die ondernemers kunt uitoefenen."

Eenvoudig onder de radar

Dat juist de bedrijventerreinen met dit soort criminelen te maken krijgen verbaast OVHZ-voorzitter Perdaan niet: "Ondernemers op de meeste bedrijventerrein zijn toch vooral bezig met hun eigen onderneming en hebben niet echt de tijd om hun buren ook nog in de gaten te gaan houden. Het is relatief eenvoudig om onder de radar te blijven. Je bent niet verplicht deel te nemen aan de gezamenlijke barbecue, om maar een simpel voorbeeld te geven."

Verloedering van een bedrijventerrein hoeft ook niet beslist te leiden tot een toename in criminaliteit, ondervond Perdaan ook in het dorp: "Businesspark Nieuw-Vennep Zuid staat hoog aangeschreven, heeft allerlei keurmerken en ligt er schitterend bij. En toch gaat het daar aan de Pesetaweg tot twee keer toe gigantisch mis. Daar verbaas je je dan wel een beetje over."

Tekst gaat verder onder foto.

De pakkettendienst waar in april vorig jaar al een ondergrondse bank werd opgerold - Foto: Laurens Niezen / NH Media

Misschien ligt de oplossing in Zwanenburg, eveneens in de gemeente Haarlemmermeer. Na een serie incidenten met drugs en vuurwapens besloten de ondernemers van bedrijventerrein De Weeren zelf in actie te komen. Dorpsraadlid en voormalig ondernemer Ton Goossens schreef een rapport met aanbevelingen voor de gemeente, van het plaatsen van camera's tot het opruimen van de rommel op het terrein.

Hoewel het nog onzeker is of de plannen van Goossens werkelijkheid zullen worden, lijkt een eerste doel al wel bereikt: de ondernemers kennen hun buren een stuk beter, en durven zich weer uit te spreken als er iets niet in de haak is. Maar om dat in Nieuw-Vennep voor elkaar te krijgen moet er eerst iemand het voortouw nemen.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]