Ga naar Content

Matcha-thee en kimono's: Amstelveense senioren maken kennis met Japanse cultuur

Op hun leeftijd zijn verre reizen vaak te veel gevraagd, maar dat betekent niet dat de bewoners van Zonnehuis Bovenkerk in Amstelveen geen vakantie vieren. Gingen ze vorig jaar in hun eigen achtertuin op reis naar Europese vakantiebestemmingen, déze zomer staat Azië centraal. Deze week kregen ze een spoedcursus Japanse cultuur.

Amstelveense senioren maken kennis met Japanse cultuur - NH Nieuws

In Japan staat de dans iedere zomer centraal tijdens een feest waarbij de terugkeer van de geesten van de voorouders wordt gevierd. "Het is apart, want dat kennen wij niet", zegt een bewoner over de traditionele zomerdans die hij net heeft gezien. "Maar het is wel leuk als je dat een keer meemaakt." 

Na de zomerdans volgt een theeceremonie, met typisch Japanse matcha-thee. "Iets bitter, en ook zoet. Héérlijk", beoordeelt een bewoonster de smaak. "Het is heel goed voor de gezondheid, want er zit veel vitamine C in", vertelt Kuniharu Iwasaki. Hij is de voorzitter van NALC Holland, een organisatie die Japanners in Nederland stimuleert om vrijwilligerswerk te doen. 

Tekst gaat verder onder foto

Japanse thee-ceremonie in Zonnehuis Bovenkerk Amstelveen - Foto: NH/Celine Sulsters

Daarmee verdienen ze punten, die zij weer kunnen gebruiken om vrijwilligers 'in te huren' die klusjes doen voor hun ouders in Japan of hen gezelschap houden. "Japanse mensen zijn namelijk heel bescheiden en vragen dus niet snel om hulp. Dit puntensysteem maakt het voor hen makkelijker om om hulp te vragen."  

Japan(ners) in Amstelveen

Wie een beetje Japanse cultuur wil opsnuiven, komt in Amstelveen ook buiten Zonnehuis Bovenkerk aan z'n trekken. Met zo'n 1.750 leden is de Japanse gemeenschap namelijk de op een na grootste etnische minderheid in Amstelveen. Alleen de Indische gemeenschap is nog groter (bijna 7.000).

Dat er zoveel Japanners wonen, zie je op meerdere plekken in de gemeente terug. Zo zijn de kersenbloesembomen in het Amsterdamse Bos ooit door de Japanse gemeenschap aan de stad geschonken. En kun je je ieder jaar tegoed doen aan Japanse lekkernijen op het Japan Festival in het Stadshart.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]