Ga naar Content

Met de technieken van de Texelse ademcoach Cindy kunnen olympische atleten ontspannen

De Texelse ademcoach Cindy Belmon (32) heeft tijdens de Olympische Spelen in Parijs ademsessies begeleid waar verschillende atleten aan deelnamen. "Met diverse ademhalingstechnieken bracht ik rust en complete ontspanning, iets wat van grote waarde is voor de sporters," zegt ze met een grote glimlach. Nu heeft ze ook een programma samengesteld voor de Paralympische Spelen, waarin ademcoaches en sound healers een rol spelen. 

Cindy met collega yogadocent Jolijn Bruijnaers die ook coach was tijdens het relax programma in Parijs tijdens de Olympische Spelen 2024. - Foto: NH Media/Eigen foto

Ben je gestrest, dan is je ademhaling wat coach Cindy betreft dé manier om even te relaxen. "Jouw adem is het enige autonome proces van het zenuwstelsel dat je bewust kunt sturen", zegt Cindy. "Door met de ademhaling te werken, kunnen we schakelen tussen inspanning en ontspanning. Het is eigenlijk onze aan- en uitknop." Ademen is leven, aldus Cindy. Vanaf je eerste ademteug tot je laatste zucht. "Eigenlijk bepaalt de adem voor een groot gedeelte hoe je je voelt."

"De techniek waar ik het meest mee werk heet bewust verbonden ademen. Het is een techniek waarbij je de in- en uitademing aan elkaar verbindt voor een korte periode. Je creëert daardoor een constante stroom van zuurstof door je lichaam. Je ademt eigenlijk vrij snel in en uit."

Texel

Cindy woonde bijna haar hele leven in Amsterdam. Vorig jaar besloot ze om met haar van Texel afkomstige vriend naar het eiland te verhuizen. Een grote stap waar ze tot op de dag van vandaag geen moment spijt van heeft. "Ik kwam al mijn hele leven met vakantie op Texel", zegt ze. "Dus vandaar dat het eiland voor mij niet onbekend was. Ik stond op een kruispunt in mijn leven waarvan ik dacht: waar ik ook heen ga verhuizen, het komt wel goed. Ook met mijn werk als ademcoach. Ik hou van buiten zijn en doe ook veel ademsessies in de natuur, zoals de duinen of op het strand." 

Veel Texelaars zijn nieuwsgierig naar wat ze doet. "Ze zijn ook bezig om fit of gezond te zijn. Wat de eilanders gemeen hebben is de liefde voor de natuur. Daarnaast ga ik ook het land door om ademsessies te doen bij bedrijven."

Tekst gaat door onder de foto.

Cindy: "Ik hou van de natuur op het eiland. Ik geef ook ademsessies in de duinen of op het strand." - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Met ademwerk kun je volgens Cindy meer ruimte creëren in je lichaam en leven. "Het is een tool die ook als therapie wordt ingezet. Ik werk zowel met groepen op diverse locaties als individueel met mensen in mijn praktijk. Mensen die naar mijn sessies komen voelen zich meer ontspannen dan dat ze zich ooit hebben gevoeld."

Iceman

Iceman Wim Hof, die koudwatertrainingen doet, gebruikt volgens Cindy soortgelijke ademtechnieken. "Daar is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan, naar wat korte ademtrainingen met het lichaam doet. Hof voegt daar een koude training aan toe. Je bereidt je lichaam eigenlijk voor hoe om te gaan met stress, maar ook om stress los te laten."

Tekst gaat door onder de foto.

Cindy: "Met de ademsessies probeer ik het bewustzijn te vergroten, ruimte te creëren en vooral spanning los te laten." - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Zo heeft ze met een team van tien personen, die ze voor deze klus heeft gevraagd, relaxsessies gefaciliteerd voor sporters uit alle landen in Parijs. Ze werd door één van de sponsors van de Olympische Spelen gevraagd om een relaxprogramma te maken. Vanwege privacy mag zij niet vertellen met wie ze gewerkt heeft. 

De atleten kwamen allemaal met één doel naar de Parijse hoofdstad: een zo hoog mogelijke sportprestatie leveren. Op diverse plekken rond Parijs waren ademcoaches, yogadocenten en sound healers bezig met de sporters.

"De coaches waren daar 26 dagen en deden een ochtend- en een middagsessie", vertelt Cindy. "De ademtechnieken die ik gebruik kunnen ondersteunen bij het loslaten van spanning en het uitnodigen van rust. Ik heb daar ongeveer tien sessies gedaan." Voor de Paralympische Spelen die nu bezig zijn is ze niet in Parijs, maar heeft ze wel een programma opgesteld.

Ontspanning

De atleten volgen een strak trainingsprogramma. "Maar een moment van complete ontspanning is voor hen van grote waarde. De atleten staan onder enorme mentale druk en er wordt veel van ze verwacht. Er is nu ook meer aandacht voor mentale gezondheid. Zelfs een topsporter moet tot rust kunnen komen."

Tekst gaat door onder de foto.

Cindy tijdens één van haar sessies. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Topsporters kunnen volgens Cindy niet 24 uur aan staan. Het is volgens haar belangrijk om ook de prikkels in alles wat ze mee maken tijdens de Olympische Spelen goed te verwerken. "Goed ademen staat voor mij gelijk voor een vrijer leven. Dus ook voor meer ontspanning. Hoe hoger we ademen, hoe minder vrij we kunnen bewegen. Hoe voller we kunnen ademen, hoe mooier we het leven in alle facetten kunnen beleven."

Ze heeft er veel ervaring op gedaan. "De laatste sessie heb ik met atleten gedaan op een rustdag. Daarna hadden ze weer een competitie. Ze hadden zich in tijden niet zo ontspannen gevoeld. Dat zijn de kleine geluksmomentjes, dat je op een kleine manier kan bijdragen aan de reis die ze daar maken."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.