Ga naar Content

Zorgt de oogstmijt voor zieke honden in Edam?

Dierenartspraktijk Edam waarschuwt hondenbezitters om hun hond de komende tijd niet op de dijk tussen Edam en Warder uit te laten. “Er zijn de afgelopen tijd vier zieke honden binnengebracht die daar allemaal hebben gewandeld", vertelt een medewerker van de dierenarts in Edam. 

De dijk tussen Edam en Warder - Foto: NH Media

"Een hond hebben we in overleg met de eigenaar moeten laten inslapen, nadat het dier neurologische verschijnselen kreeg", vertelt de dierenarts. "Of dit door die oogstmijt komt kunnen we niet zeker zeggen. Het kan ook iets anders zijn zoals blauwalg of gif."

De viervoeters komen binnen met neurologische verschijnselen en kunnen niet meer op hun pootjes staan. "Bij alle vier de honden was er ook sprake van huidirritatie veroorzaakt door de oogstmijt", legt ze uit. Dat is een rode mijt, wat op een klein spinnetje lijkt.

Op de dijk tussen Edam en Warder worden veel honden uitgelaten omdat ze daar ook in het water kunnen springen. Het is daarom een populaire plek voor wandelaars met hun viervoeters.

Waarschuwing

Inmiddels is er bij de dijk een bord geplaatst met een waarschuwing. De dierenarts vraagt aan mensen die daar hebben gewandeld om goed op te letten op hun viervoeter. "Heeft uw hond rode kleine bultjes tussen de tenen, in de liezen en oksels; houdt uw hond dan extra goed in de gaten en zorg voor een goede bescherming tegen de mijt (zoals Stronghold). Ook mensen kunnen last krijgen van deze mijt en hebben dan vooral jeuk bij liezen en oksels."

Waarschuwingsbord voor de rode mijt - Foto: NH Media

Rode mijt

Oogstmijten zijn oranjerode mijten van ca. 1-2 mm grootte. De oogstmijt komt in bepaalde streken van Nederland voor, vooral in de maanden juli, augustus en september.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.