Ga naar Content

Tóch uit je dak op een festival: vluchtelingen krijgen 'community ticket' voor Superflirt

Vluchtelingen die hun thuisland hebben verlaten omdat ze bijvoorbeeld homo of trans zijn, krijgen ook in Nederland in het azc soms te maken met discriminatie of bedreiging. Queerfeesten en -festivals bieden een welkome afleiding. Amsterdamse organisatoren stellen daarom graag gratis kaarten ter beschikking. John uit Sierra Leone staat te popelen.

Community tickets voor vluchtelingen - NH Nieuws

Eigenlijk heeft John Kamara twee outfits klaarliggen voor Superflirt, het queerfestival dat dit weekend zijn tweede editie beleeft. Een blouse met korte broek, allebei met zomerse palmbomenprint. Of toch het witte Amsterdam-shirt, met de tekst 'The city of freedom'?

Want al woont hij op een opvanglocatie in Zaandam en is hij aangesloten bij De Zaanse Regenboog, uitgaan doet hij liever in de hoofdstad. "Amsterdam is mijn stad", zegt Kamara. "Ik voel me daar volledig vrij. Ik zou willen dat dat ook in Sierra Leone zou kunnen. Maar dat is niet mogelijk."

Want in Sierra Leone is seks tussen twee mannen illegaal. Door een wet uit 1861, toen het land nog onder Brits bewind stond, kunnen mannen die seks hebben met mannen levenslang in de gevangenis verdwijnen. En al wordt die straf zelden uitgevoerd, volgens Kamara is het leven in Sierra Leone voor queers erg zwaar. "We worden niet beschermd door de grondwet. Het is moeilijk voor ons te leven in vrijheid."

Geweld en intimidatie

In Nederland zijn de problemen voor mensen zoals Kamara allerminst voorbij. Op azc's kunnen ze te maken krijgen met discriminatie, intimidatie en geweld van medebewoners. Eerder deze zomer werd een 39-jarige Russische asielzoeker in Ter Apel zo zwaar mishandeld dat hij een gezichtscorrigerende operatie moest ondergaan. Hij had onder meer verbrijzelde jukbeenderen, botbreuken in zijn kaakbeen en meerdere kapotte tanden.

Martijn Koet werkt bij een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Zaandam, en ook daar is de positie van queer bewoners 'ingewikkeld', al hebben er zich recent geen geweldsincidenten voorgedaan zoals in Ter Apel. "Er zijn zoveel verschillende mensen van verschillende achtergronden, waardoor het niet altijd mogelijk is jezelf te ontplooien." 

Vluchtelingen uit de regenbooggemeenschap

Volgens het ILGA, dat wereldwijd opkomt voor de rechten van de regenbooggemeenschap, staat in 61 landen homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht. In Nederland is een aanzienlijk deel van de vluchtelingen en asielzoekers om die reden het land van herkomst ontvlucht, al zijn exacte getallen volgens Thomas Koet niet te geven. "Op onze locatie in Zaandam gaat het om 10 procent van het totaal. Maar er zijn vast bewoners die er niet voor uitkomen. Die 10 procent is waarvan we het weten."

Regelmatig schrijven Martijn en zijn team daarom organisatoren van feesten en festivals aan. "Om te vragen of zij de middelen hebben om onze bewoners een kaartje te geven."

Community tickets

Martijn van Veen, medeorganisator van Superflirt, werkt daar graag aan mee. "We proberen onze tickets betaalbaar te houden, maar dat zijn ze niet voor iedereen. Daarom hebben we elk jaar 'community tickets', voor mensen met een financiële uitdaging." Zo'n tien tickets zijn bestemd voor bewoners van de COA-locatie in Zaandam. Van Veen: "We zijn daar onwijs trots op."

Wie denkt dat COA-bewoners op hun eerste Nederlandse festival een cultuurshock beleven, heeft het mis. Koet: "We merken dat veel bewoners uit deze gemeenschap best goed weten waar ze terecht kunnen voor welk feestje." John Kamara bezocht eerder een editie van Funhouse, een homofeest van het pikantere soort. "Terwijl andere bewoners daarvan zeggen: 'nee, niets voor mij'", zegt Koet.

Kamara staat in elk geval te trappelen voor Superflirt, zijn eerste Nederlandse festival. Over zijn plannen, is hij duidelijk: pasjes maken, en flink ook. "Ik hou van een drankje bij het dansen", grijnst hij. "Een lekker biertje, dan voel ik me goed. Ik feest het liefst de hele nacht door."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]