Ga naar Content

Schmink- en voorleesmiddag met dragqueens verloopt vlekkeloos, ondanks bedreigingen

De schmink- en voorleesmiddag met dragqueens op het Hilversumse Marktplein is vlekkeloos verlopen. Zowel de organisatoren als de twee dragqueens kregen te maken met online bedreigingen. De sfeer is echter gemoedelijk en veel bezoekers steken de organisatoren een hart onder de riem. "We zien dit dan ook als een dikke middelvinger van Hilversum naar alle tegenstanders." 

Op het Hilversumse Marktplein worden zaterdagmiddag meerdere evenementen voor kinderen georganiseerd, in het kader van het culturele festival OPEN035. Ook wordt er een schmink- en voorleesmiddag met dragqueens georganiseerd. Dit evenement wordt georganiseerd door de Hilversumse bibliotheek en Gooise Pride, de regionale organisatie die zich sterk maakt voor de lhbtqia+-gemeenschap.

Maar zowel de organisatoren als de dragqueens, Adreline Jennifer Heartstone en Miss Magica Wonders, kregen te maken met online bedreigingen. De bedreigingen lijken te komen uit extreemrechtse en orthodox-christelijke kringen, die het 'ongepast vinden dat kinderen worden blootgesteld aan dragqueens'. 

Ondertussen is er ook een petitie in het leven geroepen om het evenement uit de planning van het culturele festival te schrappen. 

'Dikke middelvinger'

Maar ondanks de bedreigingen en de petitie gaat de voorlees- en schminkmiddag door. Sterker nog, de organisatoren en de dragqueens krijgen veel bijval wanneer ze het Marktplein op komen lopen. "Het doet je goed dat mensen langskomen om je even vast te pakken en hun steun betuigen", vertelt Marco Altena van de Gooise Pride. 

De sfeer op het plein en rond de tent is vrolijk en gemoedelijk. De beveiliging houdt de boel van een afstandje scherp in de gaten. Wanneer Heartstone begint met voorlezen, komen de kinderen om haar heen zitten. Er wordt aandachtig geluisterd naar de dragqueen, die boven iedereen uittorent. 

Miss Magica Wonders is ondertussen bezig met schminken. Het zijn vooral de meisjes die versierd worden met regenbogen en eenhoorns. Het duurt niet lang totdat er een flinke rij met kinderen ontstaat. 

Altena is blij dat het allemaal zonder onenigheid verloopt en ziet deze middag dan ook als een statement. "We zien dit als een dikke middelvinger van Hilversum naar alle tegenstanders", vertelt hij strijdvaardig. 

Wat is een dragqueen?

'Drag' is een kunst- of entertainmentvorm die sinds 1870 voor het eerst in boeken werd genoemd. Deze kunstvorm kent haar vroege oorsprong in het theater in de 15e en 16e eeuw toen mannen ook de vrouwenrollen moesten spelen, omdat vrouwen niet op de planken mochten. Drag staat voor 'dressed as girl', zoals dat vroeger in het script stond. Bij drag kleedt een man of vrouw zich uitbundig en maakt zich op met bijvoorbeeld een glitterjurk en grote pruik. Drag heeft niets met seksualiteit te maken. Ook seksuele geaardheid staat er los van. Dragqueens kunnen homoseksueel, heteroseksueel of bi-seksueel zijn.

Lees ook