Ga naar Content

Zwemtocht tussen Stavoren en Medemblik halverwege gestaakt vanwege harde wind

De sponsorzwemtocht Swim4Brains tussen Stavoren en Medemblik is zojuist gestaakt. Vanwege de harde wind en de golfslag is het niet verantwoord om de tocht te voltooien. De zwemmers zijn halverwege uit het water gehaald. 

Zwemmers IJsselmeer Zwemmarathon komen aan in Oosterhaven Medemblik - Foto: NH/Boanna Pieterse

Dat zegt Tine van Heerikhuizen van de Hersenstichting tegen NH. "Het is windkracht 7 op het IJsselmeer", vertelt ze over de loodzware omstandigheden. "Het is protocol om dan te stoppen, omdat we anders de veiligheid niet meer kunnen garanderen."

Niet alleen de deelnemers, maar ook hun begeleiders hadden last van de harde wind en golfslag. "De boten konden niet eens in de buurt van de zwemmers blijven."  

Nog wel stukje zwemmen in Oosterhaven

In totaal hebben de zwemmers zo'n 11 kilometer gezwommen, waarmee ze ongeveer de helft van de tocht hebben voltooid. Ze worden nu met boten naar de Oosterhaven in Medemblik gebracht. "Daar zullen ze het laatste stuk in de haven nog wel zwemmen", vertelt Van Heerikhuizen. "Want ze hebben hier wel het hele jaar voor getraind."  

Lees verder onder de kaart

De route die zwemmers zouden zwemmen - Foto: NH Media

Normaal gesproken zou de 'ultieme zwemuitdaging' zo'n 10 uur in beslag nemen. In totaal is er ruim 60.000 euro opgehaald voor onderzoek naar hersenaandoeningen en de behandeling ervan. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]