Ga naar Content

Sponsorzwemtocht over het IJsselmeer ondanks slecht weer een succes

Tijdens de jaarlijkse IJsselmeer Zwemmarathon tussen Stavoren en Medemblik trotseren zwemmers 22 kilometer door het IJsselmeer. Zwemmers van Swim4Brains waren gisteren van plan de tocht af te leggen en hiermee geld op te halen voor de Hersenstichting, maar halverwege moesten zij door gevaarlijk weer uit het water worden gehaald. De laatste paar honderd meter doken ze de haven in om toch zwemmend de finish over te gaan. 

Sponsortocht op het IJsselmeer - NH Nieuws

Met veel moed en training begon de groep amateurzwemmers gisterenochtend aan de overtocht van 10 uur over het IJsselmeer, maar na 13 kilometer werd het wel erg spannend. Door de harde wind en golfslag dreef zelfs de begeleidingsboot van het estafetteteam bij de zwemmers vandaan. De zwemtocht werd gestaakt en de deelnemers werden met boten uit het water gehaald.

Beloning

Om de moedige deelnemers te belonen voor hun prestatie en training doken ze 400 meter voor de haven in Medemblik het water in om zwemmend de finish te bereiken, onder toejuichen van familie en bewoners. ''Als je geen professioneel zwemmer bent, is dit een hell of een race denk ik'', zegt een moeder die haar deelnemende zoon bij de finish opwacht. 

Sander Pluijm, de initiatiefnemer van Swim4Brains, besloot de sponsorzwemtocht te organiseren nadat zijn vader én schoonvader korte tijd na elkaar een hersenbloeding en -infarct kregen. Het begon als een wild idee onder zijn vriendengroep, die elkaar vaker uitnodigen voor extreme sporten, en eindigde in een toegewijd trainingsschema. ''Op een geven moment lagen we op zaterdag en zondag de hele dag ergens in een meer'', geeft Pluijm toe. 

''Dit had ik in mijn stoutste dromen niet durven dromen''

Sander Pluijm, initiatiefnemer Swim4Brains

Met trots reikt Pluijm, samen met zijn team, de cheque van ruim 60.000 euro uit en lijkt het zwoegen zelf even te vergeten. ''Als het aan mij ligt gaan we volgend jaar met 80 tot 100 mensen het hele IJsselmeer over.'' Ondanks dat het zwemmen nu mag worden afgebouwd, verwacht de initiatiefnemer morgen weer in het water te liggen. ''Maar nu eerst bier.''

Uitreiking sponsorzwemtocht Swim4Brains - Foto: NH/Boanna Pieterse

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]