Ga naar Content

Geen politie tijdens Klassieker in Rotterdam komend weekend

Tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax komend weekend zal er geen politie ingezet worden. De politie staakt al een week rondom voetbalwedstrijden in de eredivisie voor een verbeterd vroegpensioen. 

Stadion De Kuip - Foto: Pro Shots

Volgens de politiebond zijn er vanuit de regering 'geen signalen gekomen dat er wordt gewerkt aan een verbeterd vroeg pensioen'. Politiemensen verzamelen zich tijdens de wedstrijd op een speciale vakbondsbijeenkomst die op afstand van De Kuip wordt georganiseerd.

Vorige week was er rondom de uitwedstrijd tegen NAC ook geen politieinzet. De wedstrijd ging ondanks de politiestaking wel door. Burgemeester Paul Depla van Breda gaf toen al aan dat dat alleen kon omdat wedstrijden tussen NAC en Ajax normaal gesproken goed verlopen. "Anders had ik de wedstrijd moeten verbieden", zei hij tegen de NOS.

Onrustig

De wedstrijden tegen Feyenoord zijn veel meer beladen. Vanwege ongeregeldheden rondom supporters zijn er sinds 2009 geen uitsupporters meer welkom bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Ook met die maatregel liep het de afgelopen jaren een aantal keer uit de hand. Zo zochten Ajax-supporters vorig seizoen nog de confrontatie met de ME, nadat ze even daarvoor vuurwerk op het veld hadden gegooid.

Ook in Rotterdam kunnen Klassiekers ontsporen. Sinds Davy Klaassen twee seizoenen geleden een aansteker tegen zijn hoofd gegooid kreeg en er vuurwerk op het veld werd gegooid, hangen er rond elke wedstrijd tegen Ajax netten tussen het veld en de tribunes. Dat zal komend weekend ook het geval zijn.

Ook rondom andere wedstrijden in De Kuip was het onrustig. In december 2021 werd de spelersbus van Ajax als de politie met zwaar vuurwerk bekogeld door een groep van zo'n 100 Feyenoord-fans. Een van de supporters gooide een baksteen door de voorruit van een politiebusje.

Een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat weten dat er op dit moment geen beslissing is genomen over het al dan niet door laten gaan van de wedstrijd. Later op de dag moet daarover meer duidelijk worden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]