Ga naar Content

Spinnenwebben en stoffige glazen: vrijwilligers geven theater De Beun nieuw leven

De oude bestickering wordt vakkundig losgepeuterd en de spinnenwebben worden verwijderd. Een groep vrijwilligers is begonnen met de grote schoonmaak van Theater De Beun in Heiloo. Acht maanden lang bleven de deuren dicht na een faillissement, maar dankzij de inzet van vrijwilligers gloort er toch nog een toekomst voor het theater. 

Spoedig weer film en theater in De Beun in Heiloo - NH/Frank Veenhof

Inwoners van Heiloo stonden in het voorjaar op om het theater te redden. Zij organiseerden acties en spraken veelvuldig met de gemeente. Halverwege juli kreeg de actiegroep groen licht: ze mogen het theater en filmhuis de komende twee jaar zelf gaan runnen. 

Poetsen, poetsen, poetsen

Stilstand is achteruitgang. Zo ook voor Theater De Beun. En dus is er veel werk voor de vrijwilligers in Heiloo. "We troffen vooral heel veel spinnenwebben aan", vertelt Marian van Dam van Stichting Theater en Filmhuis De Beun.

De bedoeling is om het theater weer gebruiksklaar te maken voor de eerste filmavonden in september. "We zullen dan eerst een paar keer proef moeten draaien", zegt Marian. "Maar daarnaast zijn de eerste theatervoorstellingen inmiddels al geboekt."

De tekst gaat verder onder de foto.

Marian Ursem is al jarenlang vrijwilligster bij De Beun - Foto: NH/Frank Veenhof

Waar de groep vrijwilligers eerder uit zo'n twintig personen bestond is dat inmiddels gegroeid naar vijftig. Zo meldde ook Michel Walda zich dit voorjaar aan. "Ik heb er 100% vertrouwen in dat we met deze groep een theater in Heiloo in leven kunnen houden. Ik spreek nu ook allemaal mensen die ik anders nooit spreek in het dorp en dat vind ik erg leuk."

Maar het allerbelangrijkste is dat mensen uit Heiloo en omgeving het theater straks weer weten te vinden. Dat benadrukt vrijwilligster Marian Ursem ook. "Het punt is dat mensen kaartjes moeten. We hebben twee jaar de kans om te bewijzen dat het kan bestaan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]