Ga naar Content

Dolfijn zwemt al bijna 2 maanden in het Noordzeekanaal, tot grote verbazing van deskundigen

Al weken zwemt er in het Noordzeekanaal bij Velsen-Noord een dolfijn. Dat het dier het al zo lang volhoudt, verbaast deskundigen. Hoelang houdt de 'dolfijn van Velsen' het nog vol? 

Dolfijn dobbert nog altijd in het Noordzeekanaal. - Foto: SOS Dolfijn Jeroen Hoekendijk

Begin juli werd de dolfijn voor het eerst gezien door opvarenden van een zeilboot in het Noordzeekanaal. Niet lang daarna kwamen de eerste bewegende beelden van het dier tevoorschijn. Hij sprong boven het water uit zoals je dat van een dolfijn verwacht. Caraïbisch decor werd vervangen door een achtergrond van de fabrieken van Tata Steel.

Dit weekend veerden de hulpverleners op toen een melding kwam dat het dier op eigen kracht het sluisbassin was binnen gezwommen. Annemarie van den Berg: "Je hoopt dat het hem op zeker moment lukt om de sluis te passeren en weer naar zee te zwemmen, dat zou het mooiste zijn". Maar korte tijd later kwam de melding dat de dolfijn de sluis aan de kanaalkant weer verlaten had. "Het zou mooi zijn als we het op tijd in de gaten zouden hebben en je de sluis dan aan één kan kunt sluiten, zodat hij er alleen aan de zeekant weer uit kan. Maar dat moet maar net allemaal lukken", aldus van den Berg.

"Als je hem met boten opjaagt loop je het risico dat hij sterft van de stress, en dat wil je niet"

Annemarie van den Berg, directeur SOS

Er zijn boten en personeel beschikbaar om in te zetten als dat nodig zou zijn. Maar het dier de goede kant op jagen, is volgens de directeur van SOS Dolfijn geen optie en veel te gevaarlijk. "Als je hem met boten opjaagt, loop je het risico dat hij sterft van de stress, en dat wil je niet." 

Dolfijn spotten in Velsen - NH Nieuws

Iedereen probeerde, al dan niet gewapend met enorme telelenzen, een uniek plaatje te maken. Inmiddels is de belangstelling afgenomen en stopt er nog maar een enkele fietser om te pauzeren en, en passant, te kijken of 'de dolfijn van Velsen' kan worden gespot. 

Verbazing

Intussen groeit bij deskundigen de verbazing over de conditie van de dolfijn. Dolfijnen leven in zout water. "Als een dolfijn in zoetwater terechtkomt, zie je meestal dat hij na een week in problemen raakt", vertelt Annemarie van den Berg. "In dit geval gaat het om brak water (iets tussen zout en zoet red.) dan geef je hem twee weken. Maar deze dolfijn zwemt al veel langer dan een maand in het kanaal, ik ben echt verbaasd."

Volgens Annemarie van den Berg gaat het te ver om te stellen dat het dier in goede conditie is. Volgens de hulpverlener is het sowieso onprettig voor de dolfijn, daar in het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het water is te zoet, het is er erg lawaaiig door al het scheepvaartverkeer en het vismenu is ook niet wat hij gewend is. Zijn conditie is beter dan verwacht onder de gegeven omstandigheden, maar iedereen hoopt dat de dolfijn van Velsen snel de weg naar zee weer weet te vinden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]