Ga naar Content

Opnieuw zwemt er een zeehond door de provincie, nu in Broek op Langedijk

De zeehond is al op meerdere plekken gespot in de buurt van Broek op Langedijk. Waar hij precies vandaan komt en waar hij naartoe gaat is volgens Emmy Venema van zeehondenopvang Pieterburen 'een raadsel'. 

Zeehond - Jeroen Noordeloos

Het dier werd zondagochtend rond 09.30 uur voor het eerst gespot op de Prins Hendrikkade in Broek op Langedijk. Later zagen omstanders de zeehond ook in het kanaal bij de wijk Broekhorn in Heerhugowaard.

Hoe de zeehond in het binnenland terecht is gekomen, kan Emmy Venema niet zeggen. Volgens de strandingscoördinator van Pieterburen is het mogelijk dat de zeehond via de sluis in IJmuiden naar binnen is gezwommen of dat hij vanuit het IJsselmeer is vertrokken. 

De bijzondere vondst zorgt voor een hoop reuring op Facebook, maar er is volgens Venema geen reden tot paniek. "De zeehond zwemt lekker rond en is goed op gewicht. Zolang hij voldoende vis kan vinden, is er niks aan de hand." 

Ook kan de zeehond prima vertoeven op het droge. Zeehonden zijn immers zoogdieren. Dat betekent dat ze net als mensen longen hebben en dus bij uitstek boven water leven, in plaats van eronder. Venema: "Vanwege de naam verwachten mensen vaak dat ze in of onder het water moeten zijn, maar het tegendeel is waar." 

Maandelijks

Het is niet de eerste keer dat een zeehond op een opmerkelijke plek opduikt. In april spotten de Noord-Hollandse Timo (11) en Lune (8) nog een zeehond in een sloot naast een bollenveld in Callantsoog. Het verdwaalde dier zwom daar gestrest heen en weer, tot hij door medewerkers van zeehondencentrum Pieterburen werd gered.

"Het gebeurt eigenlijk maandelijks", zegt Venema. "Met mooi weer zijn er meer mensen buiten en worden ze vaker gespot. Je moet natuurlijk ook maar net mazzel hebben om dat koppie boven het water te zien."

Waar het dier naartoe gaat, kan Venema niet zeggen. Zeehonden zijn jagers en laten zich leiden door hun prooien. "Als de vis links gaat, gaat de zeehond ook naar links."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.