Ga naar Content

Zandvoort krijgt ultimatum: in september moet asielzoekersplan klaarliggen

Zandvoort heeft een ultimatum gekregen van de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. De gemeente heeft opdracht gekregen om 94 asielzoekers op te vangen in het kader van de spreidingswet, maar tot nu toe heeft de wethouder daar geen concreet plan voor gemaakt. 

Van Dijk wil dat Zandvoort in september met een uitgewerkt plan komt over hoe en waar de asielzoekers in het dorp worden ondergebracht. Zandvoort moet de verdeling van de asielzoekers samen met omliggende gemeenten regelen in Zuid-Kennemerland, maar stapte uit dat overleg. Omdat er in Den Haag te weinig duidelijkheid was of de wet überhaupt door zou gaan. Die duidelijkheid is er overigens nog steeds niet. 

Daarom stopte Zandvoort eerder met de zoektocht naar een locatie voor een asielzoekerscentrum. Ook reageerde de gemeente afwijzend op een noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg.

'Asociaal'

Het verlaten van de onderhandelingstafel leidde tot onvrede bij de andere regiogemeenten en bij de voorzitter van het overleg, de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Hij vindt dat Hendriks het probleem op het bordje van de andere wethouders schuift. 'Asociaal' klonk het in de Haarlemse raad. Zandvoort vond die reactie dan weer 'niet chic'. 

Tekst loopt door na de foto.

Foto ter illustratie - stapelbedden in asielopvang - Foto: ANP Foto

Hendriks belooft nu toch weer om tafel te gaan als antwoord op de ietwat geïrriteerde brief van Van Dijk. Omdat de wet nu eenmaal (nog) van kracht is. De Zandvoortse wethouder wijst er wel op dat zijn gemeente genoeg doet om de druk in de azc's te verminderen. Door bijvoorbeeld voor voldoende huisvesting te zorgen voor statushouders.

Draagvlak onder Zandvoorters creëren

Ook geeft Hendriks aan dat hij de komende onderhandelingen gebonden is aan een opdracht van de raad. Dan gaat het onder andere om het feit dat er 24-uursbewaking moet komen bij het asielzoekerscentrum en dat Zandvoort geen statushouders meer opneemt. Om zo voldoende draagvlak onder de dorpsbewoners te creëren.

Op welke locatie een azc moet komen en hoe de besluitvorming met de raad gaat verlopen, schrijft de wethouder niets over. Behalve dat Zandvoort aan de wet zal voldoen en dat alles op tijd geregeld zal zijn. Van Dijk moet de komende maanden een regionaal plan voorleggen in Den Haag, dus Zandvoort moet de komende weken snel handelen.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk - Foto: NH

In het beginstadium van het proces had de gemeente Zandvoort een locatie in het zuiden van het dorp op het oog. Dat leidde tot veel weerstand in de buurt. Op de locatie, waar vroeger een vuilstort was, werden later asbest en zware metalen in de grond aangetroffen. Dus dat was geen optie meer.

Hendriks wil verder niet toelichten hoe hij zijn belofte aan Van Dijk in korte tijd waar gaat maken.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]