Ga naar Content
Haarlem

Asielzoeker Isaac helpt mee aan wederopbouw van Haarlems buurtcentrum

28 augustus 2024, 07.07 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media

Dat het afgebrande buurtcentrum Posthuis in Haarlem voor een groot deel door de omwonenden zelf wordt opgebouwd is al een hele prestatie. Nu krijgen ze ook nog eens hulp uit onverwachte hoek: asielzoekers steken hun handen uit de mouwen bij het buurtproject. Maar ze kunnen nog wel wat werkkleding gebruiken. 

In een blauwe overall en een paar oude schoenen van buurtbewoner Hans Vos, staat Isaac Sengoli (36) uit Congo op een trap. Hij schuurt een van de oude ramen die bij de brand in het voorjaar van 2020 niet is verwoest. Een aantal oude onderdelen van het geliefde buurthuis in het Zaanenpark blijft zichtbaar in het verbouwde pand. 

Isaac is Congo ontvlucht door de oorlog en heeft nu asiel aangevraagd. Hij verblijft op dit moment in het tijdelijke opvangcentrum in een hotel in Haarlem. Isaac's beroep is timmerman en dus voelde hij zich al snel thuis op de bouwplaats van het Posthuis. Daar helpt hij nu de buurtgenoten met de verbouwing. 

Tekst gaat door na de video.

Isaac helpt graag een handje - NH Nieuws / Geja Sikma

Meedoenbalie

Vrijwilligerscentrum BUUV is samen met het COA de Meedoenbalie gestart. Elke donderdagmiddag kunnen vluchtelingen in de Haarlemse opvangcentra zich opgeven voor klusjes. 

Sinds 2022 is het door de Nieuwe Wet Inburgering mogelijk voor asielzoekers om vrijwilligerswerk te doen. In Haarlem hebben vluchtelingen al geholpen bij het verwijderen van de berenklauw in de Poelbroekerpolder en de opbouw van de podia van Bevrijdingspop. Verder hielpen ze bij het Magreb festival. Volgende maand mogen ze meewerken aan de Parksessies in de Haarlemmerhout. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]