Ga naar Content

Scout van Teun Koopmeiners geniet mee van zijn droomtransfer: "Maak je niet elke week mee"

Teun Koopmeiners vervolgt zijn loopbaan bij Juventus. De Italiaanse topclub betaalt voor de middenvelder uit Castricum een kleine 60 miljoen euro. De transfer zorgde voor een glimlach op het gezicht van de trotse Nico Adrichem uit Akersloot. Als jeugdscout van AZ ontdekte hij de kleine Teun bij Vitesse '22. "Hij mag vooral trots op zichzelf zijn."

AZ-jeugdscout Adrichem & Koopmeiners - Foto: NH Media

"Ontdekken vind ik een groot woord", vertelt de nuchtere Nico Adrichem. De jeugdscout van AZ spreekt liever over 'herkennen'. "Wel zag ik dat hij over bepaalde kwaliteiten beschikte waarmee hij verder kon komen dan de gemiddelde voetballer."

Inzichtelijk vermogen

Adrichem: "Teun viel vooral op door zijn inzicht, daarmee was hij een stuk verder dan zijn teamgenoten. Als E-pupil deed hij bij zijn amateurclub Vitesse '22 mee met de D-tjes op een groot veld. En ook daar bepaalde hij het spel. Daarnaast waren zijn spelplezier en doorzettingsvermogen bewonderenswaardig."

Tekst loopt door onder de foto.

Teun Koopmeiners (opgestroopte mouwen) als jeugdspeler van Vitesse '22 - Foto: Vitesse '22

In de zomer van 2009 maakte Koopmeiners de stap naar de jeugd van AZ. In de jaren die volgden kreeg voormalig jeugdtrainer Caspar Dekker de linkspoot uit Castricum onder zijn hoedde. "Ik heb twee intensieve jaren met hem mogen ervaren."

Meer uitdaging

"Het seizoen voor mij was Teun heel succesvol en stak hij erbovenuit", vertelt Dekker. De huidige hoofdjeugdopleiding van Koninklijke HFC uit Haarlem coachte in die tijd AZ onder 16 en het jaar erop AZ onder 17. "Wij wilden Teun meer uitdagen door hem in de mandekking te laten spelen. Dat leidde tot wat frustratie. Je wilt immers iets doen waar je goed in bent en niet een rol bekleden waar je minder uit de voeten komt. Wel werkte hij altijd knetterhard."

"Twee jaar geleden bij Teun in Bergamo langs geweest, heel gastvrij is hij dan"

Caspar Dekker, oud-jeugdtrainer AZ

Het sterke karakter van Koopmeiners worden zowel door Adrichem als Dekker beaamt. Dit in combinatie met zijn talent zorgde ervoor dat de nieuwe ster van Juventus zich enorm ontwikkelde. In oktober 2017 maakte hij zijn debuut voor AZ en binnen no-time was hij een dragende speler in Alkmaar.

Tekst loopt door.

Lees ook

Bij zijn volgende club, Atalanta Bergamo, maakte Koopmeiners vooral internationale faam. In 129 duels scoorde de Castricummer 29 keer. Zijn hoogtepunt beleefde de oud-AZ'er vorig seizoen door met I Nerazzurri de Europa League te winnen.

Bakje koffie

"Twee jaar geleden ben ik samen met mijn zoon Nick bij Teun langs geweest in Bergamo", vertelt Dekker over een bijzondere ontmoeting met zijn voormalig pupil. "Bakje koffie bij hem thuis gedaan. Heel gastvrij is hij dan. Teun is er absoluut de jongen niet naar om naast z'n schoenen te lopen."

Tekst loopt door onder de foto.

Teun Koopmeiners en Nick Dekker - Foto: Caspar Dekker

De afgelopen weken weigerde Koopmeiners te spelen voor Atalanta, want hij vond dat zijn werkgever een overgang naar Juventus tegenhield. Koopmeiners zelf was al rond met zijn 'droomclub'. 

Alkmaarse kassa

De transfer van Atalanta Bergamo naar de topclub uit Turijn zorgt er ook voor dat de kassa in Alkmaar flink rinkelt. Naar verluidt ontvangt AZ een bedrag tussen de zeven en negen miljoen euro dankzij een doorverkooppercentage en opleidingsvergoeding.

Tekst loopt verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Ik ben ontzettend trots dat hij dit heeft bereikt", aldus Adrichem. De jeugdscout is 17 jaar werkzaam voor AZ en heeft vele spelers getipt in de loop der jaren. "Niet elke week maak ik het mee dat een speler die ik heb gescout zo'n stap maakt."

Zondagavond om 20.45 uur speelt Juventus thuis tegen AS Roma. Misschien kan de voormalig jeugdspeler van Vitesse '22 dan zijn debuut maken in het zwart-witte shirt van De Oude Dame.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52