Ga naar Content

Belangrijke stap in Zaans orgelproject: demonteren om straks weer op te bouwen

De demontage van het 'Osnabrück-orgel' is deze week begonnen in de houtwerkplaats bij Flentrop Orgelbouw in Koog aan de Zaan. Het enorme orgel is bedoeld voor een kerk in het Duitse Osnabrück. Na 2,5 jaar werk is het de afgelopen maanden zorgvuldig opgebouwd in de werkplaats. Nu wordt het orgel gedemonteerd, om half september in korte tijd weer op te rijzen in de kerk. 

Belangrijke stap in Zaans orgelproject: demonteren om straks weer op te bouwen - NH Nieuws

"Over een goeie twee weken gaat-ie de vrachtwagen in", zegt Wiete van der Putten trots. Je kan je er nu nog niet heel veel bij voorstellen, want het is best een bouwwerk als je er voorstaat.  

De chef houtwerkplaats heeft er al heel wat uren inzitten. "Je werkt echt naar het moment toe dat je 'm helemaal opgebouwd hebt staan. Het demonteren nu is een noodzakelijk kwaad." 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

"We hebben duizenden onderdelen", lacht directeur Erik Winkel terwijl-ie naar het orgel kijkt. "Die moeten er ook allemaal weer uit. We zijn er ongeveer een maand mee bezig om het helemaal uit elkaar te halen en heel zorgvuldig te verpakken, want het moet ook weer heel aankomen in Osnabrück."

NH volgt het project en met name de werknemers van Flentrop al 2,5 jaar. De planning is dat het orgel eind dit jaar klaar is. Volgend jaar volgt er een documentaire of serie over het project.

Winkel vervolgt: "Vanaf nu is het – misschien een beetje denigrerend voor ons eigen werk – een beetje IKEA-werk, uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Het echte werk was afgelopen jaar – monnikenwerk."

In de video hieronder is een reportage te zien van de start van het project, waarin de organist Christian Joppich uitlegt waarom het orgel heropgebouwd moest worden. 

Groot nieuw project voor Zaans orgelbouwbedrijf Flentrop - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]