Ga naar Content

Heel Wogmeer komt in actie voor zieke café-eigenaar Lonnie en haar gezin

Het is een ontroerend gebaar dat voortkomt uit een tragische situatie. De inwoners van Wogmeer komen massaal in actie nu Lonnie de Vries, de 37-jarige eigenaresse van het Wapen van Wogmeer, ernstig ziek is. Een inzamelingsactie heeft in een paar dagen tijd al bijna een halve ton bij elkaar gebracht.

Wogmeer komt in actie voor Lonnie de Vries - Foto: Aangeleverd

Ze nam het café over van haar vader Kees, woont boven het etablissement in Wogmeer en heeft samen met haar man Teun drie kinderen. De jongste moet nog twee worden. En dan ineens: een hersentumor. Een agressieve vorm nog wel, die alle toekomstplannen tot nul reduceert. Een paar maanden, misschien een jaar. Het is een doffe dreun, die niet alleen in het horecahart van Wogmeer doorklinkt, maar iedere huiskamer van het dorpje in Koggenland raakt.

'Twee dagen niets gezegd'

"Mijn man en ik hebben twee dagen niets gezegd, toen het nieuws bekend werd. Het is niet te bevatten dat iemand van zo'n leeftijd er straks niet meer is", zegt Sandra van der Linden. De Hoogwoudse is samen met haar man Theo al jaren bevriend met de familie De Vries. "Wogmeerders die in Hoogwoud wonen, worden we vaak genoemd. We zijn er vaak te vinden."

Er komt veel op de familie De Vries af, naast het verdriet en het naderende afscheid van Lonnie. Teun is zzp'er en kan momenteel niet werken. Naast het gebrek aan inkomsten zal het café moeten worden verkocht en zal het gezin moeten verhuizen. "En er komen hoge kosten aan voor het afscheid, want een uitvaartverzekering is er niet."

"Binnen een paar uur stond de teller al op tienduizend euro"

Sandra van der Linden over de inzamelingsactie voor Lonnie de Vries uit Wogmeer

Er moest wat gebeuren, vond Sandra. Samen met Wogmeerders Maud Schaap en Annet Agterhof startte ze een actie om geld in te zamelen voor het gezin. "Zodat ze als gezin in ieder geval op dat vlak nog een onbezorgde tijd kunnen hebben en om Teun te ondersteunen op het moment dat Lonnie er niet meer is. We kwamen zaterdag bij elkaar in het café om de tekst te maken en zondag ging het online. Binnen een paar uur stond de teller al op tienduizend euro. Dat hadden we helemaal niet verwacht."

Een paar dagen later staat de teller al op 75 procent van de beoogde 60.000 euro. Tot tevredenheid van Sandra. "Het laat zien dat veel mensen zien dat ze de steun hard nodig hebben. Iedereen in het dorp kent de familie, iedereen heeft in het Wapen van Wogmeer wel eens een feestje of bruiloft gehad en is er altijd goed verzorgd. Het is heel fijn om te zien dat zoveel mensen doneren, soms ook wildvreemden. Dat laat zien dat deze situatie veel mensen raakt."

Wat gebeurt er met het Wapen van Wogmeer?

De toekomst van dorpscafé het Wapen van Wogmeer is nog ongewis. Op een bijeenkomst, vorige week, werden verschillende scenario's geschetst. Bij verkoop aan een projectontwikkelaar zal de horecafunctie waarschijnlijk verdwijnen. Bewoners van Wogmeer willen het café unaniem behouden, maar hoe en in welke vorm, dat is nog de vraag. "Volgende week is er een nieuwe bijeenkomst. Misschien worden de plannen dan wat concreter", zegt Sandra van der Linden daarover. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]