Ga naar Content

Paralympics op z'n Frans: Parijs past zich (een klein beetje) aan

De Hilversumse ex-paralympiër Marc van de Kuilen volgt de Paralympische Spelen van heel dichtbij: als sportcommentator volgt hij het Nederlands team. In Parijs gaat Marc - voormalig rolstoelbasketballer - de komende twaalf dagen in zijn column 'Para-dijs' voor NH op zoek naar bijzondere verhalen. Vandaag deel 1: Met de Franse Slag.

Foto: ANP

Parijs is natuurlijk een oude stad. Ik wist van te voren al wel dat niet gemakkelijk zou worden om hier met mijn rolstoel te rijden. Maar zie! Overal in de stad zijn bij bezienswaardigheden zoals musea speciale oprijplankjes aangebracht. Ik was net bij het Hotel de Ville, het stadhuis. Daar is nu een fanzone ingericht. Daar was het echt opvallend: overal ramps. Ik denk dat ze hier toch heel wat mensen met rolstoelen verwachten de komende weken.

Als voormalig international heb ik in het seizoen 2015-2016 in Meaux, vlakbij Parijs - gespeeld, dus ik kende de stad dus best goed. En nee, het is niet eenvoudig om door de stad te rijden, je moet het hier echt een beetje kennen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Amsterdam: daar kom je als rolstoeler ook niet voor de lol. Als je dat vergelijkt met Amerika... Daar hoef je niet eens na te denken als je ergens heen wil: dat kan altijd! Daar kunnen Europese landen nog wat van leren!  

Bewustwording

Ik hoop dat de Paralympics in dat opzicht helpen bij de bewustwording, dat zou écht een mooie erfenis zijn. Al blijft het natuurlijk een oude stad, waarin niet alles rolstoelvriendelijk kan.

Wat ik heel bijzonder vind: al bij de aanvang van de Olympische Spelen koos Parijs ervoor om zowel de olympische als de paralympische atleten overal groot af te beelden. De sporters van de twee evenementen zijn echt gelijk. Op de bussen hier staan bijvoorbeeld alleen maar Paralympiërs. 

En waar je eerst vooral de olympische ringen zag, zie je nu ook de agito's. Dat is het symbool van de Paralympics. Eigenlijk mengen die twee symbolen nu, waarbij de agito's het meest prominent zijn. Je ziet nog wel ringen, maar het zijn er een stuk minder dan een paar weken geleden. 

De stad lijkt zich echt op te maken voor een nieuw evenement. Net kwam ik al een groepje uitgelaten vrijwilligers tegen, dat zorgt ervoor dat ik er echt veel zin in krijg. En tsja, of deze oude stad ook na de Spelen wat toegankelijker blijft voor mensen met een rolstoel? Ik betwijfel het. Want de oprijplankjes zijn overal wel echt 'op z'n Frans' aan elkaar vastgeschroefd. Ik kreeg niet het idee dat die voor de eeuwigheid zullen meegaan. 

Wie is Marc?

Marc van de Kuilen is een Nederlandse paralympiër die bekend staat om zijn indrukwekkende prestaties in de parasport. Als militair diende hij twee keer in Afghanistan, waar hij in 2014 bij een tragisch ongeluk beide benen verloor. Ondanks deze ingrijpende gebeurtenis besloot Marc zijn leven een nieuwe richting te geven en stortte hij zich vol overgave op de parasport. Hij specialiseerde zich in rolstoelbasketbal, zitvolleybal en paratriatlon, en bereikte al snel de top. Marc speelde in het Nederlandse team rolstoelbasketballers tijdens de Paralympische Spelen 2016 in Rio waar hij en zijn team zevende werden.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.