Ga naar Content

Radiohelden van toen herbeleven laatste dag van Radio Veronica op streekomroep NH Gooi

Vijftig jaar na het iconische laatste uur van Radio Veronica wordt zaterdag op streekomroep NH Gooi de laatste dag van de destijds populaire zeezender herbeleefd. Dat gebeurt door de radiohelden van toen, waaronder Ad Bouman en Tineke de Nooij, rechtstreeks vanaf het oude zendschip Norderney aan de NDSM-pier in Amsterdam.

Foto: Maurice van Bruggen, CC BY-SA 3.0

Radio Veronica zond uit van 18 april 1960 tot en met 31 augustus 1974 vanaf het schip Norderney. Vanaf de Noordzee maakte de zender programma's die enorm populair waren onder jeugd. Popmuziek met veel aandacht voor Nederlandse artiesten.

Het was een 'piratenzender', een zender zonder licentie. De anti-piratenwet maakte een einde aan Veronica. Vanaf het intreden van die wet mocht er niet meer vanaf zee uitgezonden worden vanuit vlieg- of vaartuigen.

Sigarettenreclames

Tijdens de marathonuitzending aankomende zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur is het alsof je teruggaat naar 1974, met muziek van artiesten als Peter Koelewijn, Boudewijn de Groot en The Beatles. Oud radio-dj Ad Bouman is ook aanwezig bij deze laatste uitzending. "Het is bijzonder om dit na 50 jaar echt voor het laatst te mogen doen", zegt hij. "Dan is het ook goed, na zoveel jaar."

De originele reclames zullen tijdens deze uitzending ook te horen zijn. "Behalve de sigarettenreclames, die zijn eruit gehaald voor deze editie", zegt de dj lachend.

De voorpret begint vrijdagavond al, wanneer alle oud-collega's bij elkaar komen om de uitzending voor te bereiden onder het genot van een borrel. Ook in Museum Beeld & Geluid is er die dag uitgebreid aandacht voor de laatste uren van Radio Veronica.

NH Gooi

NH Gooi is in de hele regio te beluisteren op 92.0 FM, maar ook op je digitale ontvanger. De radiozender vind je bij KPN op kanaal 1079 en bij Ziggo op kanaal 915. 

Meekijken op televisie kan ook. Dat kan bij Ziggo op kanaal 47 en bij KPN op kanaal 1379.