Ga naar Content
Een persoon in pak en bril, die in een microfoon spreekt. Ze staan tegenover een menigte mensen, sommigen staand en sommigen met een zonnebril op. Het is overdag in een stedelijke omgeving met gebouwen op de achtergrond.
Haarlem

Burgemeester Wienen heeft brok in keel bij leggen struikelstenen voor razziaslachtoffers

29 augustus 2024, 12.35 uur · Aangepast 29 augustus 2024, 14.03 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

In augustus worden in Haarlem elk jaar struikelstenen gelegd voor slachtoffers van de razzia in 1942. Op 25 augustus van dat oorlogsjaar werden 170 van de in totaal 733 vermoorde Joodse Haarlemmers uit hun huizen gehaald en gedeporteerd. Ze werden op 31 augustus vergast in vernietigingskamp Auschwitz. 

De Haarlemse NSB-burgemeester Simon Plekker wilde graag een wit voetje halen bij de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. IJverig sommeerde hij in de zomer van 1942 ruim 600 Haarlemse Joden zich te melden voor deportatie, om zogenaamd te gaan werken in Duitsland.

Slechts 149 daarvan meldden zich bij het verzamelpunt bij de Bavoschool op de Westergracht. "De Duitsers waren boos en die besloten de Joden te gaan halen", vertelt burgemeester Jos Wienen gisteren bij het leggen van de struikelstenen.

Brok in de keel

Wienen krijgt een brok in de keel als hij zich weer realiseert dat het ene moment de Joodse Haarlemmers zoals de familie Van Gelderen op de Korte Begijnestraat nog in hun huis zaten en een week later werden vermoord. 

Kijk naar de reportage over de legging van de struikelstenen, waarvoor ook nabestaande Alexis Underwood uit Amerika overkomt, om stenen voor de familie Lipšicas-Augurkiesman te leggen op de Kruisstraat. 

Struikelstenen slachtoffers Haarlemse razzia - NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]