Ga naar Content

Ook oudste verdachte (14) van serie branden Alkmaar op vrije voeten

Ook het meisje van 14 dat is opgepakt voor brandstichting in Alkmaar mag voorlopig naar huis. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland bepaald. De 12-jarige medeverdachte was al eerder vrijgelaten. De schoolvriendinnen hebben bij de politie bekend samen 7 branden te hebben gesticht 'uit verveling'.

Brand Alkmaar - Foto: Inter Visual Studio

De twee meisjes uit Heerhugowaard en Den Helder worden door het openbaar ministerie verdacht van brandstichting in vereniging met gevaar voor goederen en personen, zo laat een woordvoerder van het OM weten aan NH. 

Het gaat om een reeks van zeven branden op vrijdag 16 augustus. Eerst waren er vijf kleine brandjes in en nabij het centrum van Alkmaar, onder meer in de bibliotheek en Grote Kerk. Na de zesde brand in een tentje in sportwinkel Decathlon werd via burgernet verspreid dat de politie op zoek was naar meisjes van 16 of 17 jaar. 

Grote brand

Tenslotte brak rond 19.15 uur een grote brand uit in in Alkmaar-Noord. Kledingwinkel Kik in winkelcentrum De Mare werd verwoest en omliggende panden en huizen beschadigd. Kort daarna werd het tweetal dat voldeed aan het signalement opgepakt. Ze bleken 12 en 14 jaar. Al vrij snel bekenden ze bij de politie de branden te hebben gesticht. Volgens hun advocaat Elwin Boskma uit 'verveling'

Het jongste meisje uit Heerhugowaard zat een paar dagen vast. Vermoedelijk vanwege haar zeer jonge leeftijd mocht ze vorige week naar huis. Daaraan zaten wel voorwaarden verbonden, waaronder huisarrest. 

Sociale media controleren

Hun advocaat heeft deze week ook een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis ingediend voor het oudste meisje van 14 en dit is dus toegewezen door de rechter. Ook voor haar gelden voorwaarden. Als zij zich daar niet aan houdt moet ze alsnog dertig dagen in voorarrest. Welke voorwaarden dit zijn, wordt niet bekendgemaakt.

Maar in het algemeen kan dit bijvoorbeeld zijn dat ze begeleid wordt door de jeugdreclassering, haar sociale media moet laten controleren of een verbod heeft op contact met de 12-jarige medeverdachte.

Brandplek op de grond in de kinderhoek van de bieb in de binnenstad - Foto: Maaike Polder / NH Media

Bij jeugdigen wordt in ieder geval zoveel mogelijk geprobeerd om hun 'normale leven' door te laten gaan. De kans dat beide meisjes volgende week als de scholen in Noord-Holland weer beginnen gewoon gaan, is groot. 

Het politie-onderzoek naar de reeks branden loopt nog. Zij doen verder geen mededelingen. Ook het Openbaar Ministerie laat verder niks los.

We weten dat de meisjes bij hun aanhouding hun telefoon hebben ingeleverd en codes afgegeven. Of daar verder nog wat is uitgekomen over een motief is nog onduidelijk. Hun advocaat Elwin Boskma was niet bereikbaar voor commentaar.

Foto: Inter Visual Studio

Tips over dit verhaal? Mail naar [email protected].

Lees ook