Ga naar Content

Celstraf en rijontzegging voor beschonken bestuurder die Ruud in Sint Pancras doodreed

Rik E., de man die Ruud Besseling in 2022 doodreed in Sint Pancras, moet tien maanden de gevangenis in en krijgt een rijontzegging van 1,5 jaar. De 33-jarige bestuurder stapte in beschonken toestand en zonder rijbewijs de auto in, en reed Ruud samen met zijn vrouw van de weg.

Ruud Besseling werd 45 jaar - Foto: Aangeleverd

Rik E. rijdt die zomeravond 6 augustus 2022 - met vijf glazen whiskey achter de kiezen - samen met zijn moeder en zus door Sint Pancras. Hij zou enkele dagen daarna mogen afrijden, en wilde laten zien wat hij kon.

Bij het naderen van de rotonde aan De Helling, waar het dodelijke ongeluk plaatsvond, wil E. remmen, verklaarde hij eerder in de rechtbank. Maar de Opel Corsa van zijn zus is een automaat, terwijl hij een schakelauto is gewend. "Ik maakte een fout dat ik het gas heb ingetrapt in plaats van de rem. Voor ik het wist, lagen we in het water."

Een fatale fout, zo blijkt. Ruud en zijn vrouw worden geschept en belanden ook in de sloot. De twee waren met de fiets onderweg om cadeautjes voor haar verjaardag te halen.

Vreselijke dood

"Ik dacht dat ik verdronk", vertelde zijn weduwe tijdens de zitting in tranen. "Op eigen kracht kwam ik boven, maar ik zag Ruud niet. De auto is een vreselijk wapen geworden, die Ruud een vreselijke dood heeft bezorgd."

Haar man blijkt onder de auto klem te zitten en moet door omstanders worden bevrijd en uit het water worden gehaald. Hij overlijdt later in het ziekenhuis.

De tekst gaat verder onder de foto.

Indrukwekkend eerbetoon bij uitvaart Ruud Besseling - Foto: Streekstad Centraal

Na het drama rent E. weg, maar wordt later aangehouden door de politie. 

De rechtbank verklaart E. schuldig aan zeer onvoorzichtig rijgedrag met een buitengewoon tragisch verkeersongeval tot gevolg. ‘Een fietser is hierbij om het leven gekomen. Zijn nabestaanden moeten leven met een onvoorstelbaar groot verdriet. Dat bleek ook uit hun verklaringen op de rechtszitting’, valt te lezen in de uitspraak.

De verdachte betuigde op de rechtszitting veel spijt richting de nabestaanden. Hij zou gebukt gaan onder de gevolgen van de dodelijke aanrijding en zijn psychische problemen zouden sindsdien zijn toegenomen. 

Opname in kliniek

De rechtbank komt tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. Van de 15 maanden zijn er 5 voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Met de bijzondere voorwaarde dat E. langdurig wordt opgenomen in een kliniek voor behandeling voor zijn psychische problemen.

Daarbij krijgt hij een rijontzegging van 36 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, met eveneens een proeftijd van drie jaar.

Lees ook