Ga naar Content

Een uiltje knappen zit er tijdens de Beddenrace niet bij: Langedijker traditie moet blijven

Voor de rest van Nederland misschien een gek gezicht, maar in Langedijk al jarenlang een traditie: de Beddenrace. Een monsterlijke uitdaging voor velen, want deelnemers racen maar liefst twee en een half uur. Langedijkers Frank Bijvoet en Mark van der Molen doen na jaren weer eens mee. Om de traditie in stand te houden en om een goed doel te steunen van mede-Langedijkers.

Frank en Mark doen sinds jaren weer mee aan de Beddenrace in Langedijk - NH/Frank Veenhof

De Langedijker traditie is sinds de jaren 80 een echte happening in het dorp. Op het parcours moeten de beddenracers proberen zoveel mogelijk rondes te maken. Het team dat de meeste rondes loopt, heeft gewonnen. Er moet altijd minimaal één teamgenoot op het voertuig liggen, terwijl de ander de zelfgebouwde constructie voortduwt.

Feestdag

Ondanks de populariteit bij het publiek liepen de deelnemersaantallen terug in de laatste dertig jaar. Het is dan ook een loodzware discipline. 

Langedijkers Frank Bijvoet en Mark van der Molen deden toen ze jong waren vaak mee, maar de laatste jaren keken ze vooral toe met een biertje in de hand. "Om de traditie hier in stand te houden doen we dit keer weer mee", vertelt Mark. 

De hele dag is het feest in Langedijk. Naast de kermis en muziek is er in de middag al een steprace voor de jeugd. "Vriendengroepen komen bij elkaar en mensen versieren hun tuin langs de route. Het is de mooiste dag van het jaar hier", vertelt Mark.

De tekst gaat verder onder de foto.

Er moet altijd minimaal één deelnemer op het bed liggen - Foto: NH/Frank Veenhof

Lymfeklierkanker

Frank Bijvoet deed zo'n dertig jaar geleden voor het laatst mee aan de Beddenrace. Samen met zijn compagnon Mark van der Molen doen ze zaterdag mee voor een goed doel.

"Twee Langedijkers hebben allebei lymfeklierkanker gehad. Daarna zijn ze stichting Lymph&Co begonnen om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar deze vorm van kanker."

De snelste mannen tijdens de Beddenrace gaan gemiddeld tussen de 25 en 30 kilometer per uur. Dat gaan Frank en Mark niet meer halen, maar ze hopen wel een mooi bedrag op te halen voor het goede doel. De Beddenrace start zaterdagavond om 19.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]